Život i stil
Ljekovite biljke sa kojima se ne smije pretjerati jer budu štetne To što je nešto prirodno i ljekovito ne znači da nije štetno pretjera li se s količinom ili ako se kombinira sa određenim ljekovima. Donosimo vam neke od popularnih biljaka pa pripazite
# Dreamstime

To što je nešto prirodno i ljekovito ne znači da nije štetno pretjera li se s količinom ili ako se kombinira sa određenim ljekovima. Donosimo vam neke od popularnih biljaka pa pripazite

Kava kava (Piper methysticum)
Korijen ove polinezijske biljke popularan je zbog toga što liječi tjeskobu, opušta, pomaže kod nesanice i bolova u leđima. Međutim, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija vodi ozbiljnim zdravstvenim problemima, oštećenju jetre... Uz, to kažu da može oštetiti živce i uzrokovati promjene na koži.

Ova biljka ima učinke slične alkoholu i treba biti oprezan i ako se uzimaju neki lijekovi. Preporuka je uzimati ovu biljku najviše tri do četiri tjedna, ali samo ako je jetra posve zdrava. Inače, ponekad je potrebno i do osam tjedana da bi se osjetilo njezino djelovanje.

Gavez
Ova biljka ima reputaciju odličnog učinka na tkivo - kod ozljeda, modrica, uganuća, prijeloma, oteklina, upala i ostalog. Zbog rizika od teškog oštećenja jetre i pluća, gavez nikad ne bi trebalo uzeti kroz usta, na primjer, ispijati ga kao čaj. Toksini iz ove biljke u tijelo mogu ući i kroz oštećenu kožu, piše Web MD.

Brusnica
Ovo bobičasto voće popularno je zbog visokog udjela vitamina C, a mnogi ga koriste i za ublažavanje infekcije mokraćnog mjehura. Ali, neke studije pokazale su kako ponekad ima loš učinak na neke lijekove. Na primjer, može pojačavati učinak lijekova protiv zgrušnjavanja krvi pa je preporuka konzultirati se s liječnikom prije konzumacije, piše Drugs.

Noćurak
Ulje ove biljke pomaže kod raznih bolesti, ali i usporava zgrušnjavanje krvi pa može dovesti do krvarenja i modrica te ga nije dobro koristiti u kombinaciji s lijekovima koji imaju učinak razrjeđivanja krvi. Paziti treba i s količinom jer prevelika ponekad izaziva konvulzije - ako se uzima s lijekovima protiv konvulzija.

Valerijana
Ona se upotrebljava kod nesanice i tjeskobe, ali ne smije se uzimati istodobno sa oko 500 lijekova jer im remeti učinak. Važno je porazgovarati s liječnikom i provjeriti smije li se s određenim lijekom piti valerijana ili ne.

Ginseng
Vrlo poznata biljka zbog podizanja otpornosti organizma kod stresa i vitalnosti organizma. Međutim, stručnjaci tvrde da dugotrajna upotreba ginseng povećava rizik od nastajanja ugrušaka u krvi i krvarenja. Također, utječe na krvni tlak te može poremetiti učinak lijekova za tlak te lijekova za dijabetes.

Ginkgo Biloba
Njegova upotreba seže daleko u povijest kineske tradicionalne medicine. Koristi se kod simptoma Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te poboljšanju memorije općenito. Ipak, ponekad smanjuje antivirusno djelovanje lijekova koji se koriste, na primjer, kod oboljelih od HIV-a. Također, može izmijeniti djelovanje skoro 500 vrsti lijekova.

 (24sata.hr)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.