8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

IT sektor potencijalna strateška privredna grana u BiH

O razvoju IT sektora kao potencijalne strateške privredne grane u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini razgovarali su danas kantonalni premijer Edin Forto i predstavnici Bit alijanse, udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru BiH.

Cilj ovakve saradnje je detekcija ključnih problema i njihovo rješavanje kroz konkretna informatička rješenja u oblastima obrazovanja, privrede, finansija, komunalnih djelatnosti i drugih oblasti u kojima tehnologija unapređuje proces rada i podiže kvalitet usluga.

Kao potencijalno mjesto izgradnje velikog tehnološkog parka prepoznat je lokalitet Šipa koje Kanton Sarajevo s Općinom Centar, želi ponuditi IT firmama za smještaj i rad.

- OGLAS -

– Slijedimo opredjeljenje ove Vlade da omogućimo implementaciju dobrih projekata. Drago nam je da i općine imaju slične interese i prepoznaju projekte koji znače brži razvoj i zapošljavanje, a to razvoj IT sektora i jeste – poručio je Forto.

Kako je istaknuo privredni grad Skenderije također može postati dinamična poslovna zona, a najavio je i otvaranje javne rasprave o njegovoj prenamjeni, uz izuzetak sportskih i kulturnih sadržaja, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA