-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Dačić upozorava na moguće jednostrane akcije Prištine na sjeveru Kosova

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je kako postoje obavještajna saznanja da Priština planira provesti unilateralne akcije, koje bi mogle potaknuti destabiliziranje sjevera Kosova, većinski naseljenog Srbima.
Dačić je za Glas Amerike (VOA) poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak rekao da je jedna od tih akcija bila i nedavna “navodno policijska, u kojoj je upotrijebljeno više od 70 borbenih vozila i primjenjena sila” prema onima koji su privođeni.

Sljedeći cilj Prištine, ustvrdio je Dačić, mogao bi biti napad na rudarsko-metalurški kombinat Trepča odnosno, po njegovoj ocjeni, “osvajanje Trepče”.

“Jedan od ciljeva bi mogao biti i podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom sjevera Kosova. Postoje takva saznanja i mi smo to podijelili sa zapadnim partnerima i oni sve to znaju”, naveo je Dačić.

- OGLAS -

Srbijanski šef diplomacije upozorio je u svom govoru pred VS UN-a u ponedjeljak i da, prema saznanjima Beograda, kosovske vlasti spremaju napad na sjever Kosova i upitao da li će VS UN zaštiti Srbe ili ne, pozivajući dužnosnike UN da ozbiljno shvate njegovo upozorenje.

Dačić je potom u intervjuu za Glas Amerike (VOA) rekao da je to “veliki izazov” i da je zato upozorio KFOR, jer im je zadatak da “štite sve građane, bez obzira da li su Srbi ili Albanci”, da spriječi napad na sjever Kosova.

“Ukoliko to KFOR ne napravi, dolazimo u veliki rizik za destabiliziranje čitave regije”, naveo je Dačić, ustvrdivši da su svi na sjednici VS UN takve vijesti primili s velikim zanimanjem i pozornošću, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA