Život i stil
Mislite da vam je krvni pritisak nizak? Ovo su simptomi Kako će se ovo stanje tretirati zavisi uveliko od toga šta ga prouzrokuje, pa je ponekad i liječenje otežano ako se ne može otkriti uzrok
#

Kada se govori o krvnom pritisku, obično se misli na visok, ali problem može biti i nizak. Oba slučaja mogu dovesti do zdravstvenih komplikacija. Kako možete prepoznati da vam je snižen krvni pritisak i šta ga sve izaziva?

Simptomi niskog krvnog pritiska

 

Ako ne primjećujete nikakve simptome i osjećate se dobro, krvni pritisak vam je vjerojatno u granicama normale. Nekoliko je simptoma koji mogu ukazati na nizak pritisak.

  • Vrtoglavica, posebno prilikom ustajanja
  • Umor
  • Zamućen vid
  • „Izmaglica“ u glavi
  • Mučnina
  • Gubitak svijesti
 

Mogući uzroci

U većini slučajeva nizak krvni pritisak može stvarati neprijatnost ali nije opasan za zdravlje. Žene mogu patiti od niskog pritiska zbog obilnih menstruacija ili tokom trudnoće. Neki ljekovi takođe mogu prouzrokovati snižavanje pritiska. Ako vam je loše i povraćali ste, moguće da vam je pritisak snižen. On može da indicira i gubitak krvi, infekciju, anemiju ili aritmiju. Ako bilo koji od gore navedenih simptoma doživljavate, obavezno se javite svom ljekaru.

Kako si pomoći?

Kako će se ovo stanje tretirati zavisi uveliko od toga šta ga prouzrokuje, pa je ponekad i liječenje otežano ako se ne može otkriti uzrok. Ako patite od niskog krvnog tlaka, onda ipak neke mjere možete preduzeti. Na primjer, uvijek polako ustajte iz sjedećeg ili ležećeg položaja kako biste spriječili vrtoglavicu i zamagljen vid. Izuzetno je važno da pijete puno vode, posebno nakon aktivnosti i po vrućinama.

Treba li da stalno mjerite krvni pritisak?

Ako ste zdrava osoba i ne uzimate ljekove koji zahtijevaju stalne provjere pritiska, može biti dovoljno da ga provjerite jednom ili dva puta u godini. Vaš godišnji pregled kod interniste ili ginekologa je sasvim dovoljan broj pregleda, kaže Leonardo Pianko, kardiolog s Floride. „Ako uzimate ljekove i krvni pritisak vam je stabilan, morate ga provjeravati povremeno, u zavisnosti od toga šta ljekar kaže, ali jednom ili dva put tjedno je sasvim dovoljno. Ako u vašem slučaju krvni pritisak nije stabilan, treba ga provjeravati jednom dnevno“, savjetuje ljekar.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.