Život i stil
Mogu li nas lijepa odjeća i dotjerivanje zaista učiniti sretnijima? Psiholozi kažu da! S raznim 'trikovima' i sitnicama u kojima uživamo možemo 'prevariti' mozak, izazvati lučenje endorfina i popraviti si raspoloženje, objasnila je dr. Tang
# Shutterstock

Mogu li nas lijepa odjeća i dotjerivanje zaista učiniti sretnijima? I je li moguće odjenuti nešto lijepo i promijeniti si cijelu perspektivu? Apsolutno da, kaže dr. Audrey Tang, psihologinja i članica Britanskog psihološkog društva. 

Naime dr. Tang objašnjava da kad se dotjeramo, drugačije i hodamo - a ta promjena u držanju tijela pozitivno utječe i na naš mozak. -

Nemojte nikad podcijeniti moć koju na nas imaju neke jednostavne, 'male' stvari - rekla je, a psihologinja dr. Sandra Wheatley dodaje kako to posebno vrijedi u situacijama poput ove u kojoj smo se sad našli bog pandemije, kad su nam uskraćene mnoge inače uobičajene stvari koje nas vesele. 

- Ljudi trenutno baš ne mogu izlaziti i zabavljati se. ali se i dalje žele ujutro obući i dobro izgledati - kaže ona, te ističe kako je to 'način na koji mnogi sad u vrijeme pandemije pokušavaju 'prizvati' malo normale.

Obje psihologinje kažu i da postoji mnogo načina da svoj svakodnevni život malo poboljšamo, a uz dotjerivanje i nošenje nečeg u čemu se dobro osjećamo kao jedan od načina spominju i smijanje.

- Čak i usputni smiješak prolazniku na cesti popravlja naše raspoloženje - kaže dr. Wheatley.

Ispričala je i kako je jedno istraživanje pokazalo da ,ako među zube stavimo prst i 'nasmiješimo se', mozak neće znati smijemo li se zaista ili samo tako izgleda jer imamo prst među zubima.

- Tako možemo mozak 'prevariti' da probudi neke pozitivne emocije, što samo po sebi mijenja naše raspoloženje i uzrokuje stvaranje endorfina - objasnila je dr. Tang.

A ako dotjerivanje i lijepa odjeća nisu vaš 'đir', ona savjetuje da sami pronađete metodu s kojom ćete si izazvati lučenje tog 'hormona sreće'. 

- Ne moramo uvijek ovisiti o vanjskim podražajima kako bismo se osjećali dobro, možemo i sami tome pridonijeti, i to najviše s naizgled nebitnim stvarima - dodala je psihologinja za Huff Post. 


Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.