Život i stil
Može li čaša mlijeka dnevno smanjiti rizik od srčanih bolesti? Novo istraživanje na ovu temu otkrilo je da svakodnevno ispijanje čaše mlijeka može znatno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.
#

Novo istraživanje otkrilo da konzumiranje čaše mlijeka svaki dan može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Prema posljednjim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), srčane bolesti vodeći su uzrok smrti u SAD-u, a najveći je problem činjenica da nije uvijek jednostavno otkriti je li vaše srce u opasnosti.

Zato je potrebno učiniti sve što možete kako biste spriječili razvoj srčanih bolesti, a to ćete najlakše postići ako promijenite određene životne navike koje mogu dovesti zdravlje vašeg srca u opasnost, prenosi Best Life.

Novo istraživanje na ovu temu otkrilo je da svakodnevno ispijanje čaše mlijeka može znatno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity pokazala je da konzumacija mlijeka na dnevnoj bazi može biti vrlo dobra za zdravlje srca.

U istraživanju je sudjelovalo preko dva miliona ispitanika iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su oni koji su pili barem jednu čašu mlijeka dnevno imali četrnaest posto niži rizik od razvoja koronarnih srčanih bolesti od onih koji nisu pili mlijeko.

Redovno konzumiranje barem jedne čaše mlijeka dnevno neće povećati vaš holesterol, a prema zaključku Klinike Mayo, visoki holesterol može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Iako se ranije smatralo da mlijeko ima značajnu razinu mliječnog holesterola, pa ga ne bismo smjeli prečesto piti, novo istraživanje pokazalo je da osobe koje redovno piju mlijeko imaju nizak dobar, ali i loš holesterol.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.