Život i stil
Najčešći mitovi o karcinomu dojke: Je li korištenje antiperspiranata opasno Rano otkrivanje ove bolesti je od ključne važnosti za liječenje
#

Oktobar je mjesec u kojem se obilježava svjesnost o karcinomu dojke. Rano otkrivanje ove bolesti je od ključne važnosti za liječenje. Nažalost, postoje široko rasprostranjeni mitovi zbog kojih javnost postaje dezinformisana.

Liječenje i tehnologija su napredovali, tako da se i stopa preživljavanja povećala. Sada 78 posto osoba kojima je dijagnosticiran rak dojke mogu živjeti 10 ili više godina, što je gotovo duplo više od stope preživljavanja u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, prenosi "Healthy Magazine". Uprkos napretku, netačne informacije mogu dovesti do nedoumica.

Mit: Mamografski screening (rano otkrivanje) karcinoma dojke ne treba raditi.

Tvrdi se da se žene ne trebaju podvrgavati “nepotrebnim” procedurama nakon pregleda jer one mogu dovesti do biopsije. Međutim, sve je više dokaza da screening spašava živote. Procjenjuje se da NHS Breast Screening Programme spasi 1400 života u Engleskoj svake godine.

Mit: Samo žene obolijevaju od karcinoma dojke.

Iako su šanse male, i muškarci mogu da obole. Manje od jedan posto slučajeva javlja se kod muškaraca. Pretpostavlja se da će ove godine oko 2650 muškaraca biti dijagnosticirano, a procjenjuje se da će njih 530 umrijeti.

Mit: Hrana će vas spasiti.

Gotovo da ne prođe sedmica bez informacija o namirnici koja će navodno iskorijeniti karcinom, bilo da se radi o brokulama, borovnicama ili nekom začinu. Međutim, utjecaj prehrane na rizik od bolesti vrlo je teško utvrditi. Svakako biste ih trebali jesti, ali isključivo kao dio zdrave prehrane.

Mit: Dojenje smanjuje rizik od obolijevanja.

Dojenje nudi određeni vid zaštite jer što duže dojite i što više trudnoća imate, to ste manje izloženi estrogenu koji može stimulirati stanice karcinoma dojke i uzrokovati njihov rast. No postotak smanjenja rizika je vrlo mali.

Mit: Korištenje antiperspiranata je opasno.

Ne postoje dokazi koji povezuju aluminij-hlorid (koji se nalazi u antiperspirantima) s karcinomom dojke. Ukoliko ipak ne želite koristiti proizvode koji ne sadrže aluminij-hlorid, na raspolaganju imate veliki broj drugih vrsta dezodoransa.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.