Život i stil
Najzdravija su djeca koja dugo borave na čistom zraku Poznato je da su najzdravija djeca ona koja se po cijele dan igraju vani. U čemu je tajna njihovog zdravlja?
#

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih “napadača” (bakterije, virusi, gljivice…). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljemo ili ispušemo kroz nos.

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala (nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značajno slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora nužni su preduvjeti dobrog zdravlja.

Poznato je da su najzdravija djeca ona koja se po cijele dan igraju vani. U čemu je tajna njihovog zdravlja?

Bolesti dišnih puteva najčešće su u zimskom periodu. Tada djeca, uglavnom, borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod prekomjernog grijanja suhi zrak isuši sluznicu dišnih puteva: sluz se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe – čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva.

Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad je zima, suze oči) – time se pojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u prostorijama gdje odrasli puše višestruko češće obolijevaju od upala dišnih puteva.

Osim što donosi sa sobom probleme suhog i toplog zraka, boravak u zatvorenom prostoru povezan je s manje kretanja. Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih puteva. Osim toga, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imuniteta.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.