15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Akcija u Zenici: Osam lica uhapšeno, pronađeno oružije i opojna sredstva

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u proteklom periodu poduzimali intenzivne aktivnosti usmjerene na otkrivanje i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH.

U nastavku naznačenih aktivnosti, dana 21.02.2019. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova Specijalne policijske jedinice i službenika Policijske uprave I, započeti su istovremeni pretresi na pet lokacija na području Zenice. Pretresi objekata su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela.

U ovoj akciji lišeno je slobode osam lica, koja su privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Lišeni su slobode:

- OGLAS -

D.E, rođen 1995. godine, iz, Zenice,
Ć.M.., rođen 1992. godine, iz Zenice,
P.E., rođen 1989. godine, iz Zenice,
Č.S., rođen 1994. godine, iz Zenice,
B.A., rođen 1987. godine, iz Zenice,
P.A., rođen 1994. godine, iz Zenice,
te lica N.B. i M.A., oba lica iz Zenice.

Izvršenim pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti materijalni dokazi za krivična djela počinjena od strane lica lišenih slobode, a takođe su pronađena i oduzeta 2 pištolja, pištoljska municija, biljna i praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 2 drobilice za marihuanu, 3 noža, 1 bokser i 1 digitalna vaga za precizno mjerenje. 

Nakon izvršene kriminalističke obrade, te prikupljenih dokaza i obavještenja, navedena lica su danas predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela: “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, a sve u vezi sa članom 54. “Stjecaj krivičnih djela” i članom 341. Krivičnog zakona FBiH “Učestvovanje u grupi ljudi koja učini krivično djelo”, dok su prijavljeni Č.S. i D.E. počinili i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Lica N.B. i M.A., koja su lišena u ovoj akciji, nisu predata na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.  

Tokom poduzimanja naznačenih aktivnosti službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su dana 18.02.2019. godine lišili slobode lice V.G., rođeno 1975. godine, iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je u posljednjih nekoliko mjeseci počinilo više krivičnih djela upućivanjem prijetnji i zastrašivanjem više osoba, kao i oštećivanjem tuđe imovine, zbog čega je u nekoliko navrata lišavano slobode i procesuirano, čime je počinilo krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti” iz člana 183. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. stav Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa članom 54. “Stjecaj krivičnih djela”  i članom  55.  “Produženo krivično djelo”  Krivičnog zakona FBiH.

Lice V.G. je nakon kriminalističke obrade predato na nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, te je za isto od strane Tužilaštva predložena mjera pritvora u trajanju od 30 dana, koja je i određena od strane Općinskog suda u Zenici.

Navedeno lice je nakon kriminalističke obrade predato na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje” iz člana 358. stav 1. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo “Posebni slučajevi krivotvorenja isprave” iz člana 374. Krivičnog zakona FBiH, te je za isto od strane Tužilaštva predložena mjera pritvora u trajanju od 30 dana, koja je i određena od strane Općinskog suda u Zenici, saopćio je MUP ZDK.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA