13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Više od 150 bh. taekwondoista izborilo licencu za nastup na G1 turniru

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine u oktobru će biti domaćin prestižnog turnira G1 koji će biti održan u Zenici.
Organizatori očekuju više od 800 takmičara iz raznih zemalja svijeta u konkurencijama seniora, juniora i kadeta, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, turnir ima obilježje jednog od posljednjih kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što mu značajno daje na važnosti.

Predsjednik organizacionog odbora turnira i Taekwondo saveza Federacija BiH Samir Šarić ističe da je Savez u protekle dvije godine uradio mnogo posla da bi dobio organizaciju ovog prestižnog turnira, te da je u početku licencu za nastup imao mali broj bh. takmičara, ali da se situacija dosta promijenila.

– Danas imamo više od 150 bh. takmičara koji su uspjeli obezbijediti licence za nastup na G1 turniru. Imamo dobre resurse i takmičare, tako da bi bilo žalosno da nismo obezbijedili učešće naših takmičara koji sigurno mogu napraviti dobre rezultate – rekao je Šarić.

- OGLAS -

Taekwondo savez BiH velike nade polaže u Nedžada Husića, mladog takmičara koji je tek ušao u seniorsku konkurenciju, ali iza sebe ima zavidne rezultate. Husić je prošle godine osvajao bronzane medalje na svjetskom i evropskom prvenstvu, a pokušat će nastaviti s dobrim rezultatima i u narednom periodu.

Husić ističe da su iza njega teške pripreme za nadolazeća takmičenja, ali očekuje dobre rezultate kojima bi opravdao sredstva uložena u njegov napredak.

– Osjećam pritisak zbog svega što me očekuje, ali ne bojim se izazova. Moram trenirati jače i spremiti se za turnire. Nadam se da će se trud isplatiti i da ću opravdati sredstva koja su uložena u mene – izjavio je borac.

Belmir Berberović, jedan od najboljih evropskih taekwondo sudija, dodaje da će Husić pokušati izboriti normu za Olimpijadu u Tokiju na kvalifikacionom turniru koji će biti održan u aprilu naredne godine.

– On na seniorskoj rang listi zauzima 78. mjesto tako da putem bodova normu za OI ne može ispuniti, jer samo najboljih šest takmičara direktno ide na Olimpijadu – rekao je Berberović.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo ističe da je Komitet prezadovoljan radom i rezultatima Taekwondo saveza BiH koji predstavlja BiH na najbolji mogući način, te da je obezbijedio stipendiju za finansiranje nastupa mladog Nedžada Husića.

– Obezbijedili smo novac da finansiramo nastupe Nedžada Husića koji je na zadnjem svjetskom prvenstvu ušao u konkurenciji osam najboljih, a na olimpijskoj listi se nalazi među 80 takmičara. Prepoznali smo njegov potencijal, a kako nema stipendiju, obezbijedili smo novac za njegove naredne nastupe i putovanja, a sve s ciljem osvajanja bodova i ispunjenja norme za OI u Tokiju – rekao je Rađo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA