Život i stil
Nekoliko znakova koji sigurno otkrivaju da patite od migrene Savremena medicina poznaje više od dvjesta tipova glavobolja, među kojima je jedna od najučestalijih migrena.
#

Glavobolja je stanje od kojeg ljudi pate bez obzira na godine i spol. Savremena medicina poznaje više od dvjesta tipova glavobolja, među kojima je jedna od najučestalijih migrena.

Praćena mučninom i povraćanjem

Migrena može biti i svakodnevna, ali kod većine se javlja jednom do dva puta mjesečno, pišu Novosti. Riječ je o jakoj glavobolji praćenom mučninom i povraćanjem i općom slabošću, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala migrenu na listu prvih deset razloga onesposobljenosti za rad, a s obzirom na to da od nje tri puta češće boluju žene, ona je među njima u prvih pet razloga odsustvovanja s posla.

Zastoj želuca

U liječenju migrene najveći značaj se pridaje lijekovima antimigrenicima, koji kod većine pacijenata daju odlične rezultate. Međutim, s obzirom na to da svaka migrena znači i zastoj želuca, za njeno najefikasnije saniranje su bolji oni lijekovi koji ne moraju da se piju.

Na svjetskom tržištu postoje antimigrenici koji se udišu kroz nos, u obliku injekcije za samodavanje ili čepića. Među sigurnim znacima da patite od migrene su pojačano čulo mirisa, pulsiranje u glavi, svjetlucave tačke u vidnom polju, malaksalost i trnjenje, val mučnine, povraćanje i bol s jedne strane glave.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.