17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

CNN: Sjeverna Koreja možda pravi milione i krši sankcije prodajući pijesak

U maju prošle godine Lukas Kuo i Loren Sung primijetili su nešto čudno: više od 100 brodova se sastajalo u vodama u blizini Heaju u Sjevernoj Koreji.

Kao dio njihovog zadatka u Centru za napredne studije odbrane stacioniranom (C4ADS) u Vašingtonu, neprofitna organizacija koja analizira i istražuje sigurnosna pitanja koristeći velike podatke, dvojica analitičara pazila su na saobraćaj u vodama Sjeverne Koreje i dalje u sjevero-istočnoj Aziji.

To čine zato što je Pjongjang optužen da je prodavao ugalj i drugu vrijednu robu, ponekad u veoma velikim količinama, na otvorenom moru kako bi zaobišao znatiželjne oči carinika, koji moraju sprovesti sankcije Ujedinjenih nacija (UN) protiv Sjeverne Koreje. Umjesto da prebace robu u luku prije trgovine, oni bi ih navodno samo prebacili sa jednog broda na drugi na moru i lagali o porijeklu.

- OGLAS -
 Ovi „transferi od broda do broda“ mogu sakupiti desetine miliona dolara za režim zabrane gotovine Kim Džong Una, u zavisnosti od toga šta se prodaje.

Zamišljeno je da transferi budu brzi i diskretni i da obično uključuju najviše nekoliko brodova. Ali Sung i Kuo su i dalje viđali na desetine brodova kako misteriozno plove prema Sjevernoj Koreji.

Nešto se dešavalo

Ono što su Kuo i Sung otkrili bila je masovna operacija koja je navodno vrijedna milione dolara i u kojoj je učestvovalo 279 brodova koji su, čini se, kršili međunarodne sankcije postavljene Sjevernoj Koreji. Brodovi nisu korišćeni za prenos oružja, trgovinu drogom, istovar falsifikovanog novac ili trgovinu ugroženim vrstama, krivična djela po kojima je Sjeverna Koreja poznata širom svijeta. Nisu čak ni prenosili ugalj, najprofitabilniji izvoz Pjongjanga.

Koristili su ih za iskopavanje i transport pijeska. To može izgledati bezazleno, ali Sjevernoj Koreji je zabranjeno da izvozi zemlju i kamen pod sankcijama UN-a usvojenim u decembru 2017. Trgovinom pijeskom Sjeverna Koreja krši međunarodno pravo.

Uprkos tim mjerama, Sjeverna Koreja je prošle godine zaradila najmanje 22 miliona dolara koristeći “značajnu operaciju izvoza pijeska”, naveli su istražitelji UN-a u izveštaju objavljenom u aprilu. Jedna neimenovana zemlja snabdijevala je ekspertsku grupu za Sjevernu Koreju, kako su istražitelji formalno izjavili, obavještajnim informacijama koje tvrde da je Pjongjang poslao milion tona pijeska u inostranstvo od maja 2019. do kraja godine.

Šema je istaknuta u godišnjem izveštaju panela. Alastair Morgan, koji koordinira panelom UN-a koji nadzire sankcije Sjevernoj Koreji, rekao je u e-poruci da su autori izvještaja zaključili da „veliki obim i značaj“ operacije garantuje veliku zaradu .

Izveštaj UN-a nije naveo podatke C4ADS-a. Morgan je rekao da je njegov tim podnio nacrt u februaru, prije nego što su Kuo i Sung objavili svoja istraživanja u martu.

Sklapanje kockica

Kuo i Sung posmatrali su brodove nekoliko nedjelja prije nego što su primijetili obrazac. Svi oni koji su se pojavili u sjevernokorejskim vodama imali su vezu sa Kinom. Na nekima su letjele kineske zastave, ostali su imali kineska imena. Prenosi s broda na brod obično uključuju brodove registrovane u malim zemljama u kojima je regulacija jeftina, a nadzor lagan – brodovi koji nose takozvanu zastavu pogodnosti.

Dvojac je pomislio da možda ovo nisu bili transferi s broda na brod. Shvatili su da im treba više informacija prije nego što donesu bilo kakav zaključak, pa su se okrenuli satelitskim snimcima, možda najvažnijim alatom rastuće obavještajne zajednice otvorenog koda. Fotografije do kojih su došli pokazale su oblake pijeska ispod kojih su se nalazile na desetine barža i bagera, dokaz da se zemlja masovno izvlačila sa dna mora u sjevernokorejskim vodama. Sung je izvršio neko istraživanje o istoriji iskopavanja i prodaje pijeska u Sjeverne Koreje i sve je brzo kliknulo.

“Pronašli smo obilje izveštaja od početka devedesetih do danas koji ukazuju da ovo nije ništa novo i da je Sjeverna Koreja oduvijek izvozila pijesak u mnogo susjednih zemalja”, rekao je Sung. Sung je sad rekao da se čini “da je bilo svjesnog napora da se to uradi tajno.”

Važnost pijeska

Savremena civilizacija izgrađena je na različitim vrstama pijeska. Ključni je sastojak betona, stakla, pa čak i procesora koji napajaju elektronski uređaj na kom čitate. Čovječanstvo godišnje potroši oko 50 milijardi tona pijeska – više nego bilo koji drugi prirodni resurs na planeti, osim vode. Zaliha se može činiti neograničenom, ali toliko uklanjanje i kopanje iz zemlje može imati posljedice po životnu sredinu.

Pijesak koji pokriva svjetske pustinje je previše fin za upotrebu u građevinarstvu, jer se ne veže dobro. Riječni pijesak je obično najbolji za pravljenje cementa. Pijesak sa dna okeana je takođe dobar, ali ga je potrebno oprati i očistiti od soli, prije nego što se može koristiti.

Pjongjang je naizgled godinama uspijevao da profitira u trgovini pijeskom. Prema tadašnjim medijskim izveštajima, prije mnogo godina, kada su Sjeverna i Južna Koreja zajedno uspješno poslovale, pijesak je bio Pjongjangov najvrijedniji izvoz južnim susjedima.

Sjeverna Koreja je prodala 73,35 miliona dolara pijeska Republici Koreji 2008. godine, iako je Južna Koreja ubrzo prestala da kupuje sjevernokorejski pijesak. Ali postoji još važnija mušterija koja se graniči sa Sjevernom Korejom: Kina, najzagriženiji potrošač pijeska na svijetu.

Tokom 2010., zemlja je doživjela građevinski bum bez presedana u svjetskoj istoriji – Peking je koristio više betona od 2011. do 2013. godine, nego što su to činile SAD u cijelom 20. vijeku. Iako je građevinski bum danas usporio u odnosu na vrhunac, Kina i dalje koristi beton više od ostatka svijeta zajedno.

Šta se dešavalo?

Ni Sung ni Kuo ne znaju šta se dešavalo sa milion tona pijeska nakon što je isporučivan u različite kineske luke. Krijumčarenje pijeska je jedan od glavnih problema u Kini, a trgovina je pod velom tajne. Kinesko ministarstvo javne bezbijednosti, koje nije odgovorilo na zahtjev CNN-a za komentar ove priče, pokrenulo je kampanju početkom prošle godine za suzbijanje ilegalnih radova na pijesku duž reke Jangce. Kako izvještavaju kineski državni mediji, do oktobra vlasti su istražile 90 grupa u 10 različitih provincija i zaplijenile 251 milion dolara, 305 posuda za iskopavanje pijeska i 2,88 miliona kubnih metara pijeska.

Peking je do sada negirao navode o bilo kakvim nepravdama u vezi sa sjevernokorejskom operacijom. Kinesko ministarstvo inostranih poslova navodi u izjavi za CNN da je ta zemlja “oduvijek izvršavala svoje međunarodne obaveze” i da se pridržava sankcija UN-a.

U izveštaju UN-a, Kina je odgovorila na navode rekavši da je zemlja “pridavala veliki značaj tragovima koje je ta komisija dala u vezi sa švercom pijeska”, ali da vlasti u zemlji “nisu bile u stanju da potvrde da je pijesak prevožen u kineske luke. ” Sjeverna Koreja nije javno odgovorila na ove konkretne navode, ali često navodi sankcije kao „neprijateljska djela“ i dovode u pitanje njihovu legitimnost.

Još uvijek nije jasno ko je kopao pijesak i zašto to radi

Pitanje „ko“, teže je odrediti. Nijedan od 279 brodova uključenih u šemu koju je identifikovao C4ADS nije imao IMO broj – jedinstveni identifikator koji je povezan sa uređajem za praćenje na brodu. Brodovi ulovljeni bez njih ili koji ih zatamnjuju, često su lišeni registracije u njihovim matičnim zemljama, zbog čega je gotovo nemoguće da uđu u luku. Bez IMO brojeva, teško je povezati ta plovila s određenim kompanijama ili ljudima.

„Zašto“ pitanje ima nekoliko mogućih odgovora. Moguće je da je Sjeverna Koreja prodala prava na iskopavanje kineskoj kompaniji, rekli su Sung i Kuo. Pijesak nije posebno težak za miniranje, ali to je noćna mora logistike. Troškovi pranja okeanskog pijeska, skladištenje i transport tako teškog proizvoda brzo se nagomilavaju. “Osim ako stvarno ne radite na skali, to nije nešto što je posebno profitabilno”, rekao je Sung.

Ali postoji i druga mogućnost: da se Pjongjang manje zanimao za pijesak i umjesto toga želio da produbi ili proširi luku Haeju. Sjeverna Koreja je mogla da ugovori kompaniju sa flotom brodova sa sjedištem u Kini koja bi uradila iskopavanje i pustila ih da uzmu pijesak umjesto novca. Kakva god da je svrha, na pojedinim zemljama je da podrže sankcije UN-a – međunarodno tijelo nema ruku izvršenja. Kuo je rekao da je i dalje iznenađen što je operacija ostala toliko dugo pod velom tajne, uprkos činjenici da je toliko brodova – i vjerovatno ljudi – bilo uključeno.

“Ovo je jedan od najunikatnijih slučajeva sjevernokorejskih ponašanja utaje sankcija koje smo vidjeli”, rekao je Kuo. “Još uvijek smo zbunjeni”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA