Život i stil
Novi izum britanskog hirurga liječi hrkanje u 70 posto slučajeva Britanski hirurg i stručnjak za poremećaje spavanja, profesor Anshul Sama, izumio je “Snoozeal”, uređaj koji će izlječiti ili, u nekim slučajevima, smanjiti hrkanje.
# Shutterstock

Britanski hirurg i stručnjak za poremećaje spavanja, profesor Anshul Sama, izumio je “Snoozeal”, uređaj koji će izlječiti ili, u nekim slučajevima, smanjiti hrkanje.

“Snoozeal” je mali, fleksibilni uređaj koji se stavlja u usta i treba da se nosi 20 minuta dnevno tokom šest sedmica, osim kada spavate, piše The Sun.

U njemu su dvije elektrode koje se smjeste sa svake strane jezika. Uređaj tada elektrošokovima stimuliše mišiće jezika, a njime se može upravljati preko aplikacije na vašem pametnom telefonu.

Cilj je da se tim elektrošokovima osnaže mišići u bazi jezika, koji su često uzrok hrkanja. Korisnici tada preko aplikacije koja prati i snima njihovo spavanje mogu da prate uspješnost terapije.

Profesor Anshul Sama posljednjih nekoliko godina je usavršavao svoj proizvod, a sada se nada da će moći da ga lansira na tržište kasnije ove godine.

“Mnogi uređaji koji su danas na tržištu jednostavno ne rade i nepopularni su jer moraju da se nose tokom spavanja. Moj cilj je bio da osmislim nešto što može da se koristi tokom dana u kratkom periodu”, objasnio je dr Sama.

Nakon testiranja u bolnicama u Londonu i Njemačkoj, pokazalo se da je proizvod uspješan u 70 posto slučajeva, a kod pacijenata kod kojih hrkanje nije sasvim izlečeno, bilo je znatno manjeg intenziteta.

“Pacijentima se uređaj svideo, a rezultati su vrlo ohrabrujući” rekao je profesor Bhik Kotchea, koji je vodio nezavisno testiranje uređaja.

(n1)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.