Život i stil
Obratite pažnju: Trogodišnji dječak zamalo umro zbog poljupca (FOTO) Simptomi herpesa obično se pojavljuju 20 dana nakon zaraze

Trogodišnji dječak Bejli (Baylie) je skoro umro zbog poljupca člana porodice. Njegova majka Hejli Eteridž (Hayley Etheridge) upozorava roditelje da pripaze na djecu, jer nakon poljupca, maleni dječak se zarazio herpesom koji je uzrokovao osip, a mogao je biti fatalan. 

Naime, herpes je vrlo ozbiljan za novorođenčad koja još nema dovoljno snažan imunološki sistem da se izbori s ovim virusom. Kod starije djece može izazvati teške komplikacije. 

Simptomi herpesa obično se pojavljuju 20 dana nakon zaraze. Koža postane bolna, svrbi i/ili peče, najčešće oko usta. Mogu se pojaviti bolni mjehuri koji se pretvaraju u rane.

- Bejli se osipao i postao letargičan. U bolnici su nam rekli da je zaražen herpesom koji se može prenijeti slinom ili kontaktom kože na kožu. Iako je relativno bezazlen za odrasle, potencijalno je vrlo opasan za bebe i djecu - kaže majka koja sada ima želju educirati druge o ovom virusu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, HSV-1 virusom je zaraženo 67 posto populacije. 

 

Eteridž vjeruje da je njen sin virus dobio poljupcem rođaka, ali ne može to potvrditi jer je teško otkriti ko ga je zarazio.

- Sjedila sam, plakala i ispitivala ljekare. Rekli su mi da može oslijepiti ako se virus proširi na oči. Bila sam izvan sebe od šoka - prisjetila se.

Ljekari su je upozorili da je riziku izložena i njena nerođena beba koja se može zaraziti neonatalnim herpes simplex virusom koji je u većini slučajeva fatalan.

- Iako naša priča ima sretan kraj, treba znati da postoje i one koje nisu takve - zaključila je.  
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.