Život i stil
Odrastanje i druženje sa kućnim ljubimcima ima višestruke benefite za djecu ali i za odrasle Psiholozi objašnjavaju da redovna interakcija sa životinjama može biti moćan alat za jačanje emocionalnog blagostanja djece, dok im bezuvjetna ljubav koju pružaju kućni ljubimci omogućava da slobodno izraze svoja osjećanja.
#

Druženje s kućnim ljubimcima je višestruko korisno za ljude, a naročito je dobro za djecu. Pozitivne učinke na razvoj mališana prepoznaju i potvrđuju i mnoga naučna istraživanja. Emocionalna dobrobit, jačanje društvenih vještina i razvoj empatije samo su neke od koristi interakcije najmlađih sa omiljenim psom, mačkom, zecom...

Moćan alat

Psiholozi objašnjavaju da redovna interakcija sa životinjama može biti moćan alat za jačanje emocionalnog blagostanja djece, dok im bezuvjetna ljubav koju pružaju kućni ljubimci omogućava da slobodno izraze svoja osjećanja.

Studije na ovu temu pokazale su da druženje sa životinjama, kao što su igranje sa psom ili maženje s mačkom, može dovesti do oslobađanja oksitocina koji se često naziva hormonom ljubavi. Također, drastično smanjuje nivo kortizola, hormona stresa što doprinosi povećanom osjećaju sreće i emocionalnoj otpornosti kod najmlađih.

Društvene vještine

Kontakt sa životinjama također može doprinijeti razvoju važnih društvenih vještina kod najmlađih. Kroz interakciju sa kućnim ljubimcima djeca uče o saradnji, komunikaciji i empatiji, važnim kvalitetama koje se mogu prenijeti na njihov kontakt i druženje s ljudima.

Bilo da se radi o dresuri psa, hranjenju zeca ili samo posmatranju ponašanja životinja, djeca se na taj način uče važnim društvenim vještinama koje povećavaju njihovu sposobnost stvaranja i održavanja zdravih odnosa sa okolinom.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.