10 C
Sarajevo
23.04.2024

Sudija odbacio isplaćivanje odštete od 19 miliona dolara za žrtve Harveya Weinsteina

Kako piše Reuters, sudija Alvin Hellerstein smatra da je ta preliminarna odšteta nepoštena prema ženama koje je Weinstein silovao ili seksualno iskorištavao te također neprihvatljivim ocijenio plan koji u toj odšteti predviđa i novac koji bi ovom producentu i upravi njegovog studija omogućio plaćanje troškova odbrane.

“Ideja da Harvey Weinstein dobije novac za odbranu prije onih koji ga tuže je suluda”, kazao je Hellerstein prilikom obrazlaganja odluke.

Iznos odštete je rezultat dvije građanske parnice – jedne, koju je 2018. godine podnio državni tužilac protiv Harveya Weinsteina(68), njegovog brata Boba i njihove filmske kompanije The Weinstein Company i druge, koju je grupa žena podigla 2017. godine zbog seksualnog nasilja nekadašnjeg filmskog mogula.

Upravo tu odštetu je u utorak trebao odobriti sud, nakon čega bi bio formiran fond iz kojeg bi se isplatile žene koje su tužile Weinsteina zbog pretrpljenog seksualnog nasilja.

- OGLAS -

Douglas Wigdor, advokat koji predstavlja šest žena koje ne prihvataju odštetu, kazao je da je zadovoljan što je sudija “brzo odbacio takvu jednostranu odštetu”.

Odšteta je inače naišla na osude žena koje tvrde da bi se prema tom prijedlogu Weinstenove žrtve obeštetile sa samo 10.000 do 20.000 dolara, dok bi 15,2 miliona dolara bilo namijenjeno za troškove odbrane.

 
Weinstein je uložio žalbu na presudu iz februara kojom je osuđen na 23 godine zatvora za krivična djela koja mu se stavljaju na teret – seksualni napad na svoju asistenticu producenta i silovanja glumice.

Na sudu u Los Angelesu su protiv njega podignute odvojene optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA