Život i stil
Osobe starije od 45 godina izložene većem riziku od spolno prenosivih bolesti Osobe starije od 45 godina izložene su većem riziku od spolno prenosivih bolesti (PPB), pokazalo je novo istraživanje rađeno u Velikoj Britaniji, Holandiji i Belgiji.
# Shutterstock

Osobe starije od 45 godina izložene su većem riziku od spolno prenosivih bolesti (PPB), pokazalo je novo istraživanje rađeno u Velikoj Britaniji, Holandiji i Belgiji.

Razlog za to je činjenica da društvo ne želi da razgovara o tome da stariji ljudi imaju spolne odnose, podaci su ovog istraživanja.

Negativni stavovi o seksualnom zdravlju i ograničeno znanje o potrebama osoba starijih od 45 godina znače da neke starije osobe nisu svjesne opasnosti nezaštićenog seksa, upozorili su istraživači iz Velike Britanije, Belgije i Holandije.

Stručnjaci povezani s inicijativom za seksualno zdravlje SHIFT anketirali su 800 odraslih osoba širom južne obale Engleske i sjevernih regija Belgije i Holandije.

Gotovo 80 odsto ispitanika bilo je u dobi između 45 i 65 godina. Istraživači su rekli da su velike promjene u seksualnom ponašanju posljednjih decenija zabilježile porast broja seksualno aktivnih starijih osoba, ali mnogi jedva da razmatraju mogućnost spolno prenosivih bolesti.

Kao razlog zbog čega ne koriste kontracepciju većina je navela to što su se smatrali monogamnim, isključivim za jednu vezu, rekli su stručnjaci, a bilo je i onih koji su vjerovali da nisu u "opasnosti" od trudnoće, piše CNN.

"Kada je riječ o osobama starijim od 45 godina najviše su rizični oni koji ulaze u nove veze nakon perioda monogamije, često nakon menopauze, kada trudnoća više nije pitanje, ali se malo razmišlja o spolno prenosivim infekcijama", objasnio je Ian Tindal, viši predavač na britanskom Univerzitetu Čičester.

Istraživači su otkrili da više od 50 osto ispitanika i u opšoj populaciji i u socijalno-ekonomski ugroženoj grupi nikad nije testirano na spolno prenosive infekcije.

Velika prepreka je, dodaju stručnjaci, društvena stigma i pretpostavke da su starije osobe aseksualne i da seks više nije dio njihovog života.

"To zaista ograničava svijest o seksualnom zdravlju ove starosne grupe", rekla je Tes Hartlend, istraživač projekta SHIFT.

Značajan broj ispitanika takođe nije bio svjestan rizika od spolno prenosivih infekcija, rekli su istraživači.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.