Život i stil
Ova vrsta hrane povećava rizik od demencije Prerađena hrana povećeva rizik od razvoja ove bolesti.
#

Osim godina i genetike, i hrana je jedan od faktora koji mogu uzrokovati demenciju, kako pokazuje novo istraživanje Američke akademije za neurologiju. Prerađena hrana povećeva rizik od razvoja ove bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 72.083 sudionika od 55 godina koji su se pratili oko deset godina. Do završetka istraživanja, kod 518 osoba dijagnosticirana je demencija, prenosi Eatthis.com.

U prosjeku za svako povećanje od deset posto u svakodnevnom konzumiranju prerađene hrane, rizik od demencije bio je veći za 25 posto, pokazali su rezultati.

Naime, prerađena hrana sadrži puno šećera, natrija, nezdravih masnoća te kemikalija koji negativno utječu na zdravlje. Nadalje, ako se prerađena hrana zamijeni minimalno procesuiranom ili neprerađenom - rizik je jako nizak.

Ovo je još jedan dokaz, kako navode stručnjaci, da hrana ima važnu ulogu u zdravlju organizma. Zato treba, ističu, informirate ljude o zamjeni nezdrave hrane zdravom.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.