Život i stil
Ovaj simptom može ukazivati na rak pluća Uz jak kašalj koji ne prestaje i iskašljavanje krvi, ljekari upozoravaju da se jedan od simptoma može javiti odmah nakon buđenja.
#

Rak pluća može imati različite simptome, a neki su znakovi upozorenja suptilniji nego što bismo očekivali.

Uz jak kašalj koji ne prestaje i iskašljavanje krvi, ljekari upozoravaju da se jedan od simptoma može javiti odmah nakon buđenja.

Noćno preznojavanje

Kako prenosi “The Sun”, preznojavanje tokom noći mogao bi biti znak ove smrtonosne bolesti. Iako je ovaj karcinom jedan od najsmrtonosnijih, rano uočavanje može pomoći prognozi, dopuštajući ljekarima da zaustave bolest prije nego što se proširi na druge dijelove tijela.

Oni tvrde da je manje poznat znak raka pluća noćno znojenje. Kako objašnjavaju, dok se naše tijelo bori protiv tumora, ono se može početi dodatno zagrijavati, uzrokujući da se preko noći obilno znojimo. Znojenje može biti uzrokovano povišenom temperaturom, koja je češća u kasnijim stadijima bolesti, ali može se pojaviti bilo kada.

Groznice su obično izazvane infekcijom, što je češće upravo kod raka pluća. Povišena temperatura se isto javlja zbog niskih nivoa bijelih krvnih stanica koje se bore protiv bolesti, što se može dogoditi nakon radioterapije ili hemoterapije. Znojenje također može biti posljedica hormonskih promjena.

Ostali simptomi

"Znojenje može biti simptom raka pluća, ali i posljedica liječenja ove vrste raka", objašnjavaju naučnici iz Cancer Research UK.

Osim noćnog znojenja, stručnjaci iz Cancera upozoravaju da postoji još nekoliko uobičajenih simptoma ove zloćudne bolesti, a to su:

  • dugotrajan kašalj;
  • poteškoće s disanjem;
  • iskašljavanje krvi;
  • bolovi u grudima ili ramenu;
  • infekcije grudnog koša koje se stalno vraćaju ili ne prolaze;
  • gubitak apetita;
  • umor.
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.