Život i stil
Ovako ćete najbolje ojačati svoj imunitet za borbu protiv virusa Antioksidante možete naći u šarenim namirnicama kao što su bobičasto voće, kelj, kupus, tamna čokolada, čaj ili slanutak.
#

Posljednjih smo godina naučili koliko je važno pripremati imunitet protiv Covida, ali ove zime ne prijeti samo jedan virus. Magazin „The New York times“ je nedavno objavio tekst u kojem navode novi termin “tridemic”, a radi se o većem broju oboljelih od gripe, respiratornog sincicijskog virusa i Covida.

Dodatni napor

Kako se radi o trostrukoj prijetnji ove zime, stručnjaci savjetuju da uložite dodatni napor u zaštitu imuniteta, savjetuje Amy Goodson.

Ne zaboravite na antioksidante; upravo su oni važan dio zaštite i jačanja imuniteta, a oni će pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu naštetiti imunološkom sistemu. Nasreću, pronaći ih možete u šarenim namirnicama kao što su bobičasto voće, kelj, kupus, tamna čokolada, čaj ili slanutak.

Namirnice bogate vitaminom C: jak i snažan imunitet nezamisliv je bez vitamina C, a on bolje djeluje na imunitet ako se uzima zajedno s flavonoidima. Prvo na što pomislimo kad je riječ o vitaminu C dodaci su prehrani i konzumacija citrusnog voća, ali dobro je znati da su paprika, šipak, kupus, acerola, zeleno lisnato povrće, kivi, također, izvrsni izvori vitamina C.

Značajna uloga

Namirnice bogate cinkom: cink je esencijalni mineral najpoznatiji kao podizač imuniteta. Imunitet treba cink kako bi radio svoj posao, a studije pokazuju kako cink ima značajnu ulogu u razvoju stanica imuniteta.

On može skratiti trajanje prehlade i gripe, a neka istraživanja kažu kako je potrebno samo jedan-tri dana korištenja cinka kako biste osjetili poboljšanje.

Sok od voća i povrća 

Voće i povrće tijelu pružaju brojne važne nutrijente i antioksidante, ali ponekad je teško pojesti dovoljne količine. Jedna od opcija je da on njih napravite sok i tako pomognete imunitetu. Vrijedne namirnice koje možete dodati su špinat, papaja, kelj, mango, đumbir, borovnice...

 

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.