Život i stil
Ovako ćete se zaštititi i neutralisati posljedice uboda komarca Komarci koji dolaze s toplim vremenom nerijetko izazivaju velike smetnje, a njihovi ubodi nelagodu i svrbež...
#

Većina nas se veseli toplom vremenu i godišnjim odmorima. No, komarci koji dolaze s toplim vremenom nerijetko izazivaju velike smetnje, a njihovi ubodi nelagodu i svrbež.

Ono što mnogi ne znaju jeste da samo ženka komarca može da ubode, a oteklina nastaje onda kada komarac ispusti svoju slinu ispod površine kože čovjeka.

Naime, slina komarca sadrži određene bjelančevine koje su našem imunološkom sistemu potpuno strane supstance te upravo zbog toga reaguje u obliku obrane organizma od štetnih posljedica.

Zato dolazi do nastanka otekline na mjestu uboda koja izaziva svrbež, a to je najbolji način kojim se tijelo može odbraniti od komarca.

Ubod tigrastog komarca najčešće rezultira puno većim oteklinama od uboda običnog komarca, no one uglavnom prolaze nakon nekoliko dana. Drugim riječima, kada je u pitanju ubod komarca, alergija je normalna pojava kod većine ljudi. Međutim, kod nekih je reakcija snažnija, pa nastane oteklina, a kod nekih se skoro ne vidi.

Osim različitih krema i sprejeva protiv komaraca, mnogi stručnjaci savjetuju prirodni lijek za ubod komarca kao što su limun, med, bijeli luk te mnogi drugi prirodni načini liječenja... 

Soda bikarbona 

Ono što već sigurno znate jeste da soda bikarbona ima zaista široku primjenu, pa smo je svrstali u najbolje kućne lijekove za ubode komaraca. 

Jednostavno u malu posudu dodajte supenu kašiku sode bikarbone, a zatim postepeno dolijevajte vodu dok ne dobijete čvrstu smjesu. Nanesite na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Led

Led je odličan izbor za uklanjanje neugodnog osjećaja svrbeža, a posebno je koristan kada su u pitanju otekline uzrokovane ubodom komarca. Jednostavno uzmite jednu kockicu leda, zamotajte u običnu tanku krpu i stavite na mjesto uboda komarca.

Eterična ulja 

Eterična ulja lavande i čajevca mogu ublažiti osjećaj nelagode i svrbeža. Eterično ulje lavande primijenite direktno na ubod, a eterično ulje čajevca dodajte kao oblog s vodom, a zatim nanesite i na mjesto uboda.

Med 

Med također može olakšati svrbež i nelagodu na mjestu uboda komarca. Naime, med posjeduje antimikrobna svojstva koja će brzo spriječiti infekciju, a pritom smanjiti svrbež i peckanje na mjestu uboda. Primjena je također vrlo jednostavna. Malo meda nanesite na mjesto uboda, ostavite nekoliko minuta da djeluje, a potom isperite toplom vodom.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.