Život i stil
Ove namirnice čiste krvne žile Cjelovite žitarice riznica su zdravlja koje snižavaju loš holesterol i blagotvorno djeluju na cjelokupan organizam. Saveznice su mršavljenja jer produžuju osjećaj sitosti, štite zdravlje probave, kao i srca te kardiovaskularnog sistema.
#

Stoga nutricionisti i ljekari savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant, koji se rijetko nalaze na jelovniku.

Pseudožitarica heljda popularan je izbor jer se ne kuha predugo, ali prije pripreme dobro ju je namočiti. Tako fitinska kiselina iz heljde neće vezati minerale tokom probave – i izbaciti ih iz organizma.

Kurkumin je prirodni pigment i najvredniji sastojak kurkume, korjenaste biljke koja se tokom historije koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje. Dio je curry praha, koji je mješavina 20 vrsta začinskog bilja i sjemenki. Karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu, koji je djelotvoran u snižavanju holesterola i šećera te sprečava grušanje krvi.

Aligatorska kruška je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Te nezasićene masne kiseline smanjuju loš kolesterol u krvi te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

U stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina, zbog čega se to tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost ili se od njega rade umaci kao što je guacamole. Evropski moreplovci su ga pak nekad koristili kao maslac.

Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a karakterizira je narandžastoružičasta boja mesa. U stotinu grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina. Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš holesterol, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog kardiovaskularnog sistema. Losos je i dobar izvor selena, fosfora, kalija te vitamina iz grupe B. Ovi nutrijenti garantiraju dobar rad nervnog sistema, jačaju kosti i zube te pretvaraju hranu u energiju.

Veliki grčki matematičar Pitagora bijeli luk je nazivao “kraljem začina“, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto. Bijeli luk sprečava starenje i začepljenje arterija, znatno smanjuje holesterol u krvi i vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti. Osim toga snižava krvni pritisak i učinkovit je lijek za uobičajene prehlade.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.