12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Biden predstavio tim za komunikacije koji u potpunosti čine žene

Sa ponosom predstavljam prvi tim viših zvaničnika za komunikacije Bijele kuće čiji su svi članovi žene. Kvalifikovani i iskusni komunikatori će različitim pristupima i podjelom odgovornosti doprinijeti izgradnji ove zemlje”, saopštio je Biden, istakavši da je riječ o prvom timu tog tipa koji čine isključivo ženski članovi.

Biden je na funkciju sekretarice za medije Bijele kuće nominovao Jen Psaki, nekadašnju portparolku State Departmenta u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Psaki je na društvenoj mreži Twitter napisala da se radi o najraznovrsnijem timu Bijele kuće u historiji koji, kako je ukazala, čini šest majki.

- OGLAS -

Kate Bedingfield, portparolku svoje kampanje, nominovao je za direktoricu komunikacija Bijele kuće.

Symone Sanders, viša savjetnica Biden-Harris kampanje predložena je za funkciju portparolke izabrane potpredsjednice Kamale Harris, dok bi Elizabeth Alexander, bivša glavna portparolka i Bidenova pres sekretarica u vrijeme dok je bio potpredsjednik SAD-a trebalo da obavlja funkciju direktorice komunikacija izabrane prve dame Jill Biden.

Karine Jean-Pierre, viša savjetnica u Biden-Harris kampanji, obavljaće funkciju zamjenice sekretarice za medije Bijele kuće, dok je Ashley Etienne, bivša viša savjetnica predsjedavajuće Predstavničkom domu Kongresa Nancy Pelosi, predložena za njenu zamjenicu.

Žene na vodećim položajima u Bidenovom ekonomskom timu

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je imenovao bivšu šeficu Federalnih rezervi Janet Yellen za kandidatkinju za sekretaricu za finansije i izabrao još tri žene za druge vodeće ekonomske položaje.

Biden je imenovao vodeće članove svog ekonomskog tima koji će morati da se izbori sa teškim ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa, koja je odnijela više od 260.000 života u Americi.

Za razliku od aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, koji je na ključne pozicije u svojoj administraciji uglavnom postavio bijele muškarce, Bidenova prva imenovanja su veoma raznolika, uključujući i tim za komunikacije u kojem su sve žene.

Biden će u utorak zvanično predstaviti članove svog ekonomskog tima, saopštili su zvaničnici zaduženi za tranziciju.

Yellen je bila na čelu Federalnih rezervi od 2014. do 2018. godine, a predsjedavala je i Savjetom ekonomskih savjetnika za vrijeme bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Nakon što je Biden objavio njenu nominaciju za sekretaricu za finansije, Yellen je tweetovala o izazovima s kojima se Sjedinjene Države suočavaju.

 

“Da bi se oporavili, moramo da obnovimo američki san – da budemo društvo u kojem svaka osoba može da ispuni svoj potencijal i da sanja još veće snove za svoju djecu. Kao sekretarica za finansije, radiću na obnovi tog sna za sve”, napisala je ona.

Progresivni kandidati

Novoizabrani predsjednik saopštio je i da će nominovati Wallyja Adeyemoa za zamjenika Janet Yellen. Adeyemoa je bio zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost za vrijeme Baracka Obame, a zatim predsjednik Obamine fondacije, koja nadgleda planove za izgradnju biblioteke koja će nositi ime bivšeg predsjednika.

Za direktoricu Kancelarije za menadžment i budžet (OMB) kandidovana je Neera Tandenkoja je pomogla Obaminoj administraciji da izradi Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznat kao Obamacare, čije usvajanje je bio jedan od glavnih uspjeha Obamine administracije. Ukidanje zakona jedan je od glavnih ciljeva Republikanske stranke.

Tanden je trenutno izvršna direktorica progresivnog Centra za američki napredak. Ukoliko njena kandidatura bude potvrđena u Senatu, biće prva nebjelkinja na čelu OMB-a.

Biden je imenovao Ceceliju Rouse, dekanesu Škole za javne i međunarodne poslove na Univerzitetu Princeton, za predsjedavajuću Savjetom ekonomskih savjetnika.

Heather Boushey, ekonomistkinja fokusirana na ekonomsku nejednakost i izvršna direktorica washingtonskog Centra za jednaki rast, biće jedna od članica savjeta.

Biden i novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris takođe bi trebalo u ponedjeljak da prvi put budu brifovani o povjerljivim obavještajnim pitanjima, što je Trumpova administracija prethodno blokirala. Predsjednički dnevni brifinzi su prvi korak ka prenosu odgovornosti za najosjetljivije obavještajne podatke na novu administraciju.

Trump je u međuvremenu nastavio da iznosi neosnovane tvrdnje o izbornoj krađi, u intervjuu za kablovsku mrežu Fox News i na Twitteru.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA