Život i stil
Ovo može biti rani znak dijabetesa Mnogo je faktora koji utječu na razvoj ove bolesti, a najznačajniji je promjena načina života koju prati veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.
#

Dijabetes predstavlja ozbiljnu hroničnu bolest u kojoj su nivoi šećera u krvi povišeni. Naziva se čak globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu ne prestaje rasti. Mnogo je faktora koji utječu na razvoj ove bolesti, a najznačajniji je promjena načina života koju prati veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Utvrđeno je mnogo različitih znakova koji mogu ukazivati na to da osoba boluje od dijabetesa, ali jedan simptom mnogi ljudi ne povezuju s ovom hroničnom bolesti, upozoravaju ljekari. Kako otkrivaju, riječ je o tamnim pazusima, prenosi "Index.hr".

Naime, tamne mrlje ispod pazuha, ali jednako tako i na stražnjoj strani vrata ili preponama, mogu značiti da imamo previše inzulina u krvi. To je često znak predijabetesa, a medicinski naziv za ovo stanje kože je Acanthosis nigricans.

Osim ovog neobičnog simptoma koji često zna biti jedan od najranijih, ostali znakovi koji upozoravaju na dijabetes uključuju pojačanu žeđ, učestalo mokrenje, umor, zamućen vid, usporeno cijeljenje rana, trnce u šakama i stopalima.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.