Život i stil
Ovo su simptomi niskog pritiska koji mogu dovesti do stanja šoka Uzroci su razni i mogu varirati od nedovoljnog unosa vode do ozbiljnih problema sa zdravljem
#

Stalno slušamo o visokom pritisku, koji može izazvati brojne zdravstvene probleme, a nizak krvni pritisak također može biti opasan. Ako ne mjerite pritisak redovno, možda i ne znate da je nizak.

Pad koncentracije

Gornji od 90, odnosno donji od 60, smatraju se vrijednostima niskog krvnog pritiska. Uzroci su razni i mogu varirati od nedovoljnog unosa vode do ozbiljnih problema sa zdravljem. Nizak pritisak prepoznat ćete i bez mjerača ako osjetite neki od ovih simptoma:

  • vrtoglavica ili gubitak ravnoteže;
  • mučnina;
  • premorenost;
  • pad koncentracije;
  • zamagljen vid.

Stanje šoka

Posljednja dva simptoma možda biste povezali s drugim problemima i ne bi vam palo na pamet da je uzrok pritisak, a ukoliko on naglo padne i ne podigne se opet, riskirate da padnete u stanje šoka. Tada su simptomi sljedeći: ubrzano disanje, plitak dah, slab puls, hladna koža, iznenadno znojenje, zbunjenost ili dezorijentiranost.

Ako osjetite neke od simptoma s posljednjeg spiska, obavezno se obratite ljekaru jer šok može biti stanje opasno po život, savjetuju stručnjaci.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.