Život i stil
Ovo su upozoravajući znakovi koji se javljaju prije srčanog udara Novo istraživanje otkriva da pedeset posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan prije srčanog udara.
#

Srčani udar ili infarkt nastaje zbog prekida dotoka krvi u srce, najčešće zbog ugruška. Novo istraživanje otkriva da pedeset posto kardioloških bolesnika ima jedan simptom dan prije srčanog udara.

Prema naučnicima iz Instituta „Smidt Heart“ u Centru „Cedars-Sinai“ u Los Anđelesu, kod žena i muškaraca često se javlja znak upozorenja nadolazeće i ponekad kobne zdravstvene krize.

Žene uglavnom iskuse otežano disanje, dok muškarci osjećaju bol u prsima, tvrde istraživači koji su svoja otkrića objavili u časopisu „Lancet Digital Health“. Ostali, rjeđi znakovi upozorenja koje su osjetila oba spola uključuju napade i abnormalno znojenje.

"Ovo saznanje moglo bi dovesti do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi dovesti do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti", izjavio je glavni autor studije Summet Chung.

Za istraživanje su korišteni podaci iz dvije studije o srčanim zastojima u Kaliforniji i Oregonu, koji su uključivali pacijente u dobi od osamnaest do 65 godina. Istraživači su također promatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu doživjeli srčani zastoj.

"Pacijenti koji primijete znak upozorenja i pozovu Hitnu pomoć prije nego što kolabiraju zbog iznenadnog srčanog zastoja imaju pet puta veću vjerovatnost da će preživjeti", poručili su naučnici.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.