Život i stil
Ovo voće sadrži male količine šećera: Slobodno ga jedite Voće je dobar način da zadovoljimo potrebu za nečim slatkim, a zdravim.
# Pixabay

I slast, i vitamini i minerali. Voće je dobar način da zadovoljimo potrebu za nečim slatkim, a zdravim. Međutim, pojedine vrste voća, kao što su, naprimjer, banane i mango, imaju veću količinu šećera od drugih. Važno je znati da voće koje sadrži male količine šećera i dalje može da osigura vlakna, vitamine i minerale, koji su nam potrebni. Voće sa niskim sadržajem šećera su, recimo, jagode, kupine i breskve. Ali tu su i još neki prijedlozi, pa su mogućnosti za kombinovanje zaista velike.

Jagode su po mnogo čemu idealno voće za vrh ove liste

Jagode, kao i većina drugih bobica, izuzetno su bogate vlaknima, a sadrže vrlo malo šećera. U jednoj manjoj porciji jagoda normalne veličine nalazi se oko 7 grama prirodnog šećera. Još jedan njihov kvalitet je to što su dobar izvor vitamina C. Većinski se sastoje od vode, a o vrhunskoj aromi i slasti, iako je sve pitanje ukusa, gotovo da je bespredmetno raspravljati. Jagode su omiljene i kao voće i kao dodatak poslasticama ili salatama.

Breskve: da li da ih gulimo?

Iako imaju izuzetno slatkast ukus, jedna breskva srednje veličine sadrži samo oko 13 g šećera. Ova količina je gotovo identična bez obzira na sortu breskve. U kori se nalaze brojni korisni fitonutrijenti, pa je ne treba guliti, već samo dobro oprati. Breskve su idealna užina, jer daju osjećaj sitosti zbog svoje teksture.

Kupine ili borovnice?

Većina bobica, kao što je već rečeno, spada u najzdravije voće ako govorimo o količini šećera. Slično jagodama, jedna porcija od 100 grama bobica sadrži relativno malu količinu šećera, 5,3 g vlakana i 1,39 g proteina. Također su dobar izvor antioksidanata, koji su ključni za sprečavanje oksidativnog stresa, uzroka mnogih oboljenja, pa i malignih. Zanimljivo je napomenuti da borovnice, na primjer, sadrže dvostruko više šećera od kupina.

Limun i limeta mogu da smetaju želucu, ali imaju veoma nizak nivo šećera

Nema mnogo osoba koje bi se odlučile da za užinu pojedu limun ili limetu, iz razumljivih razloga. Visok procenat kiselosti nekima iritira želudac, pa citruse izbjegavaju. Međutim, sa ne više od 2 g šećera po voćki i visokim nivoom vitamina C, limun i limeta su odličan i preporučljiv dodatak ishrani. Kao opciju uvijek imate limunadu, koja sveže iscijeđena čuva sve korisne sastojke limuna, prije svega vitamin C. Možete, kada je dobro operete, izrendati i koru. Limunov sok je dobra ideja i za začinjavanje salata.

Dinja je riznica vitamina sa malo šećera

Veći komad dinje sadrži oko 11 grama svarljivog šećera. Uz to, razne sorte dinje sadrže sadrže i kalij, vitamin C i željezo. Dinja se sve više kombinuje i kao egzotičan dodatak slanoj hrani (pršuta, sirevi), i posebno je egzotična za hedoniste. Dinja je barem kod nas nekako uvijek bila u sjenci lubenice, ali se čini da se to mijenja.

Narandže

Narandža srednje veličine ima oko 14 g svarljivog šećera i takođre je odličan izvor vitamina C. Obratite pažnju na kupovne sokove od narandže, jer mogu da sadrže dodatne šećere.

Grejpfrut: kiselo, ali zdravo

Ovo voće sa niskim sadržajem šećera neki obožavaju, a neki zbog visoke kiselosti izbjegavaju, baš kao i limun. Pola grejpfruta srednje veličine sadrži oko 11 g šećera. Po količini vitamina C, grejpfrut zauzima treće mjesto, iza narandži i limuna. Sve sorte grejpfruta sadrže istu količinu vitamina C, kao i šećera (crveni, žuti).

Zašto bi avokado trebalo uključiti u ishranu?

Iako ovo voće kod nas nije bilo naročito popularno, sa trendovima zdravije ishrane, sve više ulazi u konzumaciju. Avokado je praktično bez sadržaja šećera, a također je dobar izvor zdravih masti i vlakana.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.