Život i stil
Pet aktivnosti koje mogu poboljšati sluh Oštećenje ili potpuni gubitak sluha može se desiti svakome. Međutim, postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili oštećenje sluha.
# Agencije

Gubitak sluha može imati dramatične efekte na kvalitet vašeg života. Ako mislite da možda lagano gubite sluh, prva stvar koju trebate uraditi jeste da posjetite ljekara kako bi uspostavili tačnu dijagnozu.

Donosimo vam savjete za neke od aktivnosti koje možete raditi kako biste poboljšali svoj sluh.

 


Redovno vježbanje

Bez obzira na to da li trčite, skačete ili plivate, svakodnevno kretanje i vježbanje poboljšava cirkulaciju krvi do unutrašnjeg uha, konkretnije do tzv. kohleje. Kohleja je dio uha odgovoran za pretvaranje zvučnih vibracija u nervne impulse. Očuvana cirkulacija također prevenira gubitak neurotransmitera, a posebni centri u mozgu su odgovorni za transport ovih signala. Studija koja je pratila 68.000 medicinskih sestara  otkrila je da su dva sata vježbanja sedmično dovoljna da se smanji rizik od gubitka sluha.

 

Joga

Kao i druge vrste vježbi i joga pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u ušima. Vjerovali ili ne, različite joga pozicije mogu poboljšati sluh. Pozicije poput drveta, lotosa, trougla i kamile su najbolje. Također je poznato da joga olakšava patnju pacijenata s tinitusom, tj. stanjem kada pacijent prijavljuje čudne zvukove u ušima. Istraživači su otkrili da se uz kontinuiranu praksu joge stres i simptomi tinitusa mogu smanjiti.

 

Detekcija izvora zvuka

Ova aktivnost je jednostavna i možete ju provoditi skoro bilo gdje. Bez obzira na to da li ste u prodavnici ili ležite u krevetu, pokušajte registrirati odakle dolaze zvukovi oko vas. Pokušajte detektovati i šta proizvodi te zvuke. Testirajte da li možete na trenutak filtrirati zvuk, a nakon toga da ga vratite u fokus. Ova audioaktivnost može vam pomoći u razgovoru u bučnim okruženjima, tj. pomoći će vam u filtriranju buke u pozadini dok se fokusirate na razgovor.

 

Meditacija

Meditacija je nešto što se prakticira hiljadama godina i neki stručnjaci su istakli kako donosi nebrojene zdravstvene koristi. Uzmemo li u obzir ovo, nije iznenađenje što je poboljšanje sluha jedna od prednosti. Smirivanje moždane aktivnosti pomaže u reguliranju krvnog pritiska i cirkulacije krvi.

Medijacija također pomaže u smanjenju stresa u svakodnevnom životu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.