Život i stil
Pet načina kako zaštititi naše ljubimce tokom hladnih zimskih mjeseci Nemaju svi psi dovoljno dugačku dlaku koja ih može štititi od hladnoće i ledenog vjetra
# Agencije

Ljubimcima je potrebno pomoći i pružiti sigurno i toplo mjesto za spavanje, suprotno raširenom mišljenju da sve pse njihova dlaka grije i više nego je to dovoljno, te da se sami mogu prilagoditi vanjskim uslovima.

Zima nije vrijeme kada bi psi trebali živjeti u vanjskim boksovima ili kućicama, kao što je praksa u manjim mjestima. Psi nemaju dovoljno dugačku dlaku koja ih može štititi od hladnoće i ledenog vjetra.

Postoje pasmine koje dobro podnose hladnoću kao što su sibirski haski, samojed, njemački ovčar, akita, bernski planinski pas, te još neke pasmine. Za one kratkodlake poput jazavčara, bostonskog terijera, Jacka Russella i brojnih drugih ona može biti pogubna. Ako nemate opciju da ga držite u kući ili stanu, neka tokom noći boravi barem u garaži ili drugom zatvorenom prostoru.

Ma koliko vam to zvučalo čudno, psima kratke dlake morate obući zaštitnu odjeću tokom zime. Odjeća mora prekrivati područje od vrata do repa, uključujući i dijelove stomaka. U suprotnom su hladnoći izloženi vitalni organi. Morate paziti da jaknice stavljate samo onda kada vanjski uvjeti to zaista zahtijevaju.

Ono na što morate pripaziti je vrijeme kada će te psa izvoditi u šetnju. Činite to u doba dana kada je temperatura zraka nešto viša, jer duge šetnje tokom ranih jutarnjih ili kasnih večernjih sati mogu napraviti više štete nego koristi.

Šapice su prvo što se nađe na udaru tokom zimskih šetnji, pa ih je potrebno posebno zaštiti. Sol koja se nalazi na cesti tokom zimskih mjeseci uslijed otapanja snijega, može nagristi jastučiće šapa i uzrokovati rane zbog kojih će pas teško hodati, a to pogoduje razvoju bakterija.

Preporučuje se da prije svake šetnje, posebno kada je snijeg vani šapice namažete vazelinom ili masti na bazi pčelinjeg voska.

Tokom zimskih mjeseci i svoje domove moramo prilagoditi potrebama naših ljubimaca. Osigurajte im toplo i mekano mjesto gdje može spavati, jer su i podovi tokom zime hladniji nego inače.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.