Život i stil
Pet najboljih načina za izbjeljivanje zubi koje podržavaju svi zubari Zdravlje zuba jako je važno za cjelokupno zdravlje, ali i za vaš izgled.
#

Osmijehom, između ostalog, ostavljate prvi dojam, a ako zubi nisu baš najreprezentativniji, sigurno je da nećete postići ni željeni dojam, osobito ako pokažete žute zube. Ipak, ne trebate očajavati jer postoji nekoliko načina za učinkovito izbjeljivanje zuba, piše Real Simple.

Sljedećih pet metoda najbolje su za izbjeljivanje, a u tome se slažu svi zubari.

1. Žvakanje hrskavog voća i povrća

Sasvim jednostavna stvar, kao što su svježe voće i povrće, može biti od pomoći u izbjeljivanju zuba. Žvakanjem svježih namirnica možete ukloniti ostatke druge hrane između zubi i bakterije, kao i vanjske mrlje i žutilo. Najbolji su prirodni izbjeljivači jabuke, rotkvice, celer, kelj i mrkve. Ipak, nemojte se nadati drastičnoj promjeni u boji jer je žvakanje ovih svježih namirnica djelotvornije u sprječavanju nastanka žutila nego u njegovom uklanjanju. Ono što je najbolje u ovom slučaju jest što nema negativnih učinaka.

2  Paste za izbjeljivanje

Paste za izbjeljivanje zuba dostupne su svima. Ipak, one samo uklanjaju površinske mrlje, dok boja vaših zuba ostaje nepromijenjena. Drugim riječima, ako vam zubi zbog starosti počnu žutjeti, neće vam pomoći nijedna pasta za izbjeljivanje. Bez obzira na to, one su dobre za održavanje higijene zuba i nisu agresivne, a pomoći će vam i u usporavanju procesa žućenja.

3. Trake za izbjeljivanje

Jedna od najpopularnijih kućnih metoda za izbjeljivanje su trake za izbjeljivanje, koje sadrže hidrogen peroksid, isti agent za izbjeljivanje koji se koristi pri profesionalnom tretmanu. Ipak, postotak hidrogen peroksida u njima je jako mali pa one nemaju dugoročni učinak kao profesionalno izbjeljivanje, ali s njima dobivate uočljive rezultate. Najbolje je kombinirati ih s pastama za izbjeljivanje kako bi učinak bio što jači. Obavezno pročitate upute na njima jer većinu traka nije dobro koristiti duže od dva tjedna zaredom, a najbolje je početi ih koristiti odmah nakon godišnjeg pregleda i čišćenja kod zubara jer ćete tako imati najbolji rezultat.

4. Profesionalna oprema za kućno izbjeljivanje

U ovom slučaju vaš zubar priprema jedinstvena ležišta za vaše zube koja se pune gelom za izbjeljivanje. Ovaj postupak daje rezultate koji mogu trajati od dva tjedna do četiri mjeseca i kombinacija je profesionalnog izbjeljivanja (zbog jačine proizvoda koji vam je dao zubar) i kućnog izbjeljivanja (jer ga obavljate sami, izvan ordinacije).

5. Profesionalno izbjeljivanje

Profesionalno je izbjeljivanje ono koje obavlja zubar u ordinaciji koristeći visoku koncentraciju hidrogen peroksida i ono daje najučinkovitije i najdugoročnije rezultate. Ako ste dobili dobre rezultate samostalnim izbjeljivanjem, tek ovdje ćete biti oduševljeni izgledom svojih zuba. Osim gela, zubari pri tretmanu koriste i posebnu ultraljubičastu svjetlost kako bi ubrzali izbjeljivanje. Moguće je da će vam nakon ovog izbjeljivanja zubi biti osjetljivi, ali taj osjećaj prestaje nakon dan-dva.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.