Život i stil
Pivo nakon vježbanja? To baš i nije dobra ideja, kažu stručnjaci Čak i male količine alkohola nakon tjelovježbe sprečavaju regeneraciju mišića, ističe njemački Savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA).
# Unsplash

Čak i male količine alkohola nakon tjelovježbe sprečavaju regeneraciju mišića, ističe njemački Savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA).

Alkohol ima diuretski učinak i iz organizma uklanja vodu koja je nužna u opskrbi mišića nutrijentima i mineralima.

Uzrokuje dehidraciju jer potiče znojenje i mokrenje, čime se vaše tijelo pokušava osloboditi toksina.

Tjelovježba uzrokuje i dehidraciju. Ako ste već dehidrirali, a usto počeli piti alkohol, stanje se može pogoršati: simptomi su suha usta, glavobolja, čak i vrtoglavica u ozbiljnijim slučajevima. Što ste više dehidrirani, to je gori mamurluk.

Alkohol ograničava i metaboličke procese potrebne za izgradnju mišića nakon vježbe. 

Nakon odrađenog treninga, mišićima treba vremena za oporavak. Alkohol ometa taj proces, što znači da biste, želite li isklesano tijelo, vjerojatno trebali preskočiti druženje uz alkohol nakon treninga.

Dreamstime / 

Organizam koristi ljudski hormon rasta tijekom procesa oporavka i rasta mišića. Potrošnja alkohola smanjuje lučenje hormona rasta čime se poništava sav trud koji ste uložili u trening.

Nije ga dobro konzumirati ni prije vježbanja, napominje BZgA, jer uzrokuje dehidraciju, utječe na koordinaciju pokreta i reflekse te na koncentraciju, a na taj način raste i rizik od ozljeda. (ms)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.