10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Predsjednica zgrožena viješću o grupnom silovanju u Zadru

‘Pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici’, napisala je Grabar Kitarović na Twitteru.

Podsjetimo, zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta.

Mladići je nisu ‘samo’ silovali, nego su silovanja snimali mobitelom i tim je snimljenim filmovima godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će poslati filmove njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na to, piše Zadarski.hr.

- OGLAS -

Kako bi je uvjerili u svoje namjere, 15-godišnjakinju, a kasnije i kao 16-godišnjakinju, pretukao je u nekoliko navrata njezin bivši dečko, ujedno jedan od silovatelja.

 

Za teška kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice policija je prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Petorica su iz istog mjesta, a dvojica žive u susjedstvu.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković obratio se javnosti te je poslao i priopćenje.

Naglašava da je čitav postupak tajan jer je žrtva maloljetna. Kaže da je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog ponavljanja djela sudac istrage odbio jer je na temelju svih okolnosti i činjenica zaključio kako takva opasnost ne postoji budući da nitko od prijavljenih do sada nije osuđivan ni za kakvu vrstu kažnjivog ponašanja.

Što se tiče zahtjeva za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, što uključuje i žrtvu, sudac je na temelju svih činjenica i dokaza koje je imao na raspolaganju zaključio kako opasnost od utjecaja na žrtvu postoji, ali da se ta svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza.

‘Naime, podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila, ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju’, stoji u priopćenju.

‘Jednostrano i tendeciozno prepričavanje kaznene prijave do koje su mediji došli neovlašteno iz izvora izvan Kantonalnog suda u Zadru ima za cilj narušavanje povjerenja u Kantonalni sud i oblikovanje javnog mnijenja prije provođenja kaznenog postupka’, poručio je u priopćenju glasnogovornik suda Hrvoje Visković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA