Život i stil
Prčkate po smartfonu noću? Naučnici nemaju dobre vijesti za vas Od pojave pametnih telefona i tableta i rasta njihove popularnosti upozorava se kako zračenje tih uređaja ima štetan utjecaj na ljude.
# Agencije


Istraživanje optičke aktivnosti, provedeno na Sveučilištu Toledo u Španiji, pokazalo je kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubice ćelija. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana s dobi i koja je vodeći uzrok sljepoće.

- Nije tajna da plavo svjetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu retinu. Naša istraživanja objašnjavaju kako se to događa te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči - kazao dr. Ajith Karunarathne, profesor na odjelu za hemiju i biohemiju sveučilišta u Toledu.

Plavo svjetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunarathne kaže da je 'toksična' za fotoreceptorske stanice oka.

-Fotoreceptorske ćelije se u očima ne regenrišu. Kada su mrtve, zaista su mrtve - objasnio je Karunarathne.

Istraživanje koje je proveo Institut za globalno zdravlje iz Barcelone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka.

- Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti umjetnom svjetlu noću... s rakom dojke i prostate - rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje kaže kako visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1.5 do 2 puta. Plavo svjetlo emituje i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučaju sunčane naočale s UV zaštitom.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u zaslon u mraku, zbog čega se preporuča to izbjegavati što je više moguće. Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput Applea, Microsofta i Googlea ugrađuju filtere za plavo svjetlo, koje se može uključiti na uređaju.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.