Život i stil
Prekomjerno se znojite, zuji vam u ušima, otiču vam noge? To mogu biti simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja Iako nisu uvijek alarmantni, postoje tri simptoma koja zahtIjevaju posjetu ljekaru.
#

Često, zbog manjka vremena, ne obratimo pažnju na neke, naizgled bezazlene, simptome. Iako nisu uvijek alarmantni, postoje tri simptoma koja zahtIjevaju posjetu ljekaru.

Prekomjerno znojenje

Znojenje je najčešće posljedica toplote, međutim može biti uzrokovano i anksioznošću, menopauzom, nekim lijekovima, niskim šećerom u krvi i konzumiranjem alkohola. Javlja se i kod stanja kao što su dijabetes, problemi sa štitnom žlijezdom i poremećaja nervnog sistema. Noćno znojenje može biti posljedica i infekcije i, u rijetkim slučajevima, nekog oblika raka.

Zujanje u ušima

Tinitus ili zujanje u ušima uglavnom je bezopasna pojava koja prolazi sama od sebe. Međutim, ukoliko potraje, poželjno je da provjerite nivo šećera u krvi, nivo hormona štitne žlijezde, mogući nedostatak gvožđa ili mogućnost multiple skleroze. Također, tinitus može biti simptom moždanog udara, ali tada se javlja u kombinaciji sa drugim simptomima, kao što su slabost ili utrnulost lica, teška vrtoglavica ili iznenadan gubitak sluha.

Oticanje nogu

Otekle noge mogu biti posljedica vrućine ili dugog sjedenja, međutim mogu biti i znak nečega ozbiljnijeg. Otok nogu najčešće je uzrokovan nakupljanjem tečnosti, gojaznošću, trudnoćom, uzimanjem određenih lijekova ili prevelikom količinom soli u ishrani. Također, nakupljena tečnost može ukazivati na probleme sa srcem, bubrezima ili jetrom. Ukoliko je otok praćen crvenilom, i to na samo jednoj nozi, obavezno se obratite ljekaru, piše "Index.hr".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.