Život i stil
Test srca koji vam može pomoći iako nikada niste čuli za njega
Srčani udar se može spriječiti! Testiraj se na vrijeme!
Prepoznaj simptome srčanog udara!
Uz pomoć ovog testa možete na vrijeme spriječiti srčani udar!
#

Šta je srčani udar?

Srčani udar se dešava kada nešto blokira dotok krvi u vaše srce tako da ono ne može dobiti kiseonik koji mu je potreban. Bitno je da regujete na vrijeme ukoliko prepoznate neke od simptoma srčanog udara.

Srčani udar se takođe naziva infarkt miokarda (MI). “Myo” znači mišić, “kardijalni” se odnosi na srce, a “infarkt” znači smrt tkiva zbog nedostatka opskrbe krvlju. Ova smrt tkiva može uzrokovati trajno oštećenje vašeg srčanog mišića.

Da li se muška i ženska srca razlikuju?

Muška i ženska srca se fizički razlikuju—283 grama prema 226 grama. Žensko srce generalno kuca brže, brzinom od 78 otkucaja u minuti u odnosu na muško 70. Ali razlike tu ne prestaju.

Također, žene su obično starije od muškaraca – skoro 10 godina – kada saznaju da imaju koronarnu bolest srca. Ovo može biti povezano sa ženskim hormonom estrogenom, koji igra ključnu ulogu u održavanju nivoa zaštite srca.

Također pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i sprečavanju oštećenja krvnih sudova, ali nivoi estrogena opadaju nakon menopauze.

Kako da zaštitim svoje srce?

Korak 1: Identificiraj

Identifikujte rizik na osnovu specifičnog testa za srce koji pokazuje prisustvo povrede srčanog mišića.

Procijenite u koju kategoriju rizika (nizak/umjeren/povišen) spadate na osnovu odgovarajućeg nivoa troponina I.

 
Korak 2: Procijeni rizik
 
Vaš ljekar procjenjuje informacije koje pruža hsTnI pored klasičnih faktora rizika i upravljanja rizikom na osnovu smjernica. Vaš ljekar daje kliničku procjenu i preporučuje smjernice za kardiovaskularnu prevenciju. Cilj mu je da odredi standard njege prikladan za vas kao pacijenta na osnovu dobijenog nivoa rizika.
 
Korak 3: Djeluj
 
 
U periodu od 26. 9. do 1. 10. 2022. LABOS Laboratorij svim posjetiocima laboratorije obezbjeđuje besplatnu procjenu rizika od srčanog udara uz bilo koju kupljenu analizu ili paket.
 

Nezdravo se hraniš? Konzumiraš cigarete? Boriš se s viškom kilograma? Bojiš se srčanog udara? Riješi se strahova! Srčani udar se može spriječiti. Testiraj se na vrijeme!

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.