1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Rusija podržava Saifa Gaddafija u političkom životu Libije

Saif al-Islam Gaddafi, najugledniji od sinova bivšeg libijskog čelnika Moammara Gassafija, trebao bi igrati ulogu u političkom životu svoje zemlje, navela je ruska novinska agencija RIA riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Mihajla Bogdanova.
Zapadne sile i Ujedinjene nacije insistiraju od te sjevernoafričke zemlje da održi izbore u narednoj godini nakon nacionalne konferencije koja će pokušati da okonča sedmogodišnji sukob u toj zemlji, koja je među vodećim svjetskim proizvođačima nafte.

Saifov otac je svrgnut i ubijen u pobuni 2011. godine. Saifa, koji je kratko nakon toga uhapšen i kanije je oslobođen, smatrali su prije 2011. godine potencijalnim reformističkim nasljednikom svog oca, i danas je ostao ključna ličnost među Gaddafijevim lojalistima.
– Mi podržavamo sviju. Vjerujemo da niko ne treba biti izoliran ili isključen iz konstruktivne političke uloge – navodi RIA riječi Bogdanova.
– To je razlog zašto održavamo kontakte sa svim grupama koje imaju sjedište na zapadu, istoku i jugu zemlje. Saif al-Islam ima podršku specifičnih plemena u specifičnim regijama Libije i trebao bi biti dio ukupnog političkog procesa uz učešće ostalih političkih snaga – kazao je.

Rusija je također u bliskoj vezi s libijskim vojnim zapovjednikm Khalifom Haftarom koji je posjećivao Moskvu gdje je razgovarao sa vodećim ruskim zvaničnicima, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA