Život i stil
Prirodno sredstvo za jačanje nervnog sistema Stres nas prati svakodnevno. Ali umjesto da uzimate antidepresive bolje napravite prirodno sredstvo za jačanje nervnog sistema.
#

Neven jedna je od najpoznatijih ljekovitih biljaka na svijetu. Osim što je ljekovit često ga vidimo kao ukrasnu biljku u vrtovima i balkonima. Vrlo je prepoznatljiva biljka koja ima karakteristični cvijet narandžaste boje. Čitava biljka uljasto je ljepljiva i ugodnog mirisa. Za potrebe faramceutske, prehrambene i kozmetičke industrije. Najljekovitiji dio nevena je njegov cvijet.

Tradicionalna medicina u obliku čaja ili kupka koristi ga kod bolesti maternice, obilnog krvarenja u maternici, teškoća kod mokrenja i opće slabosti. Također u prošlosti nevenov čaj koristio se za liječenje groznice i čireva. Kod vanjske upotrebe služio je za oštećenu kožu u obliku obloga. Novija istraživanja pokazala su da je cvijet nevena bogat vitaminom C i flavonoidima te ne sadrži masti, a može se koristiti kao jedan od preparata za mršavljenje. Cvijet nevena ima visoku koncentraciju antioksidanta te samim time smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu.

Čaj od nevena prema novim istraživanjima ima odlično protupalno djelovanje na organizam. Preporučuje se kod problema sa čirevima na želucu, raznim oblicima kolitisa i bolnih ustiju. Neki autori navode da cvijet nevena može poticati rad limfnog sustava i čisti tijelo od toksina. 

Recept za čaj od nevena:

Jednu kašiku usitnjenog cvijeta nevena prelijte sa 1,5 čaše ključale vode.
Poslije 40 minuta procijedite.
Popijte pola čaše čaja 3 puta dnevno. Tretman traje 3 sedmice.

Ostali clanci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.