Život i stil
Protiv virusa: Sitnica koja pomaže, a često je zaboravljamo I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama
#

Svi već znamo koje su tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa - maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, ali s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svjež vazduh.

Slabo provjetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa pomoću aerosola, čestica koje ''lebde'' u vazduhu, objašnjava direktor odjeljenjaa infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.

"Uz kapljično širenje, mnogo manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj mjeri", kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Provjetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustiće sačuvanu toplotu.

Njemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provjetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta, prenosi agencija Hina.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.