10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Najnovije ankete: Biden vodi u šest odlučujućih država

Još jedan dan ostao je do američkih predsjedničkih izbora, a u finišu kampanje aktuelni predsjednik Donald Trump održaće miting u četiri države, dok se demokrata Joe Biden fokusirao na neopredjeljenu Pennsylvaniju i Ohio.
 

Više od 94 miliona osoba je već glasalo. Prema  procjenama US Elections Projecta kojeg vodi Michael McDonald najviše ranih glasova stiglo je iz Kalifornije, 11 miliona. Slijedi Teksas s 9.7 miliona, a treća je Florida s 8.7 miliona ranih glasova.

Trump će održati mitinge u Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji, Wisconsinu i dva u Michiganu. U tim država je pobijedio Hillary Clinton 2016. sa malom razlikom, a ankete sada pokazuju da u njima Biden.

Biden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris provešće veći dio dana u Pennsylvaniji i održaće mitinge u četiri okruga koja su procijenili da su važna za izbor. Biden će održati miting pred članovima sindikata i afroameričke zajednice u Pittsburghu.

- OGLAS -

Objavljena je najnovija anketa za šest odlučujućih država koju je proveo RealClearPolitics:

– Florida: Biden vodi s 1.4%
– Pennsylvania: Biden vodi s 4.3%
– Michigan: Biden vodi s 5.1%
– Wisconsin: Biden vodi s 6.6%
– Sjeverna Karolina: Biden vodi s 0.3%
– Arizona: Biden vodi s 1.2%

Prema najnovijim anketama, Biden i dalje ima prednost nad Trumpom u Michiganu i Wisconsinu, i u Pennsylvaniji, tri tradicionalno demokratske države koje je Trump osvojio tijesnom većinom glasova prije četiri godine, ali se Biden nada da će vratiti Demokratskoj partiji ove godine. Značaj te tri države proističe iz činjenice da, ukoliko Biden pobijedi u sve tri, kao i svim preostalim državama u kojima je Clinton pobijedila 2016 godine – osvaja Bijelu kuću. Ankete trenutno pokazuju da Bijden vodi u svim državama koje je osvojila Clinton, što znači da Trump ima teži put da osvoji drugi mandat.

(Vijesti.ba)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA