Život i stil
Psihologinja otkriva znakove koji pokazuju da je vaše dijete emocionalno inteligentno S obzirom na to da ovo može biti teško postići i odraslim ljudima, mnogi roditelji se začude kada shvate kako su njihova djeca itekako sposobna razviti emocionalnu inteligenciju, i to od svoje najranije dobi.
#

Emocionalna inteligencija definira se kao sposobnost prepoznavanja, razumijevanja, izražavanja i upravljanja vlastitim emocijama.

S obzirom na to da ovo može biti teško postići i odraslim ljudima, mnogi roditelji se začude kada shvate kako su njihova djeca itekako sposobna razviti emocionalnu inteligenciju, i to od svoje najranije dobi.

Kako objašnjava klinička psihologinja Lisa Firestone, postoje određeni znakovi koji jasno pokazuju da je dijete emocionalno inteligentno. Jednan od njih je plakanje. Iako zvuči neobično, dijete koje osjeća sigurnost da plače pred roditeljima ili drugim osobama zapravo se ne plaši iskazivanja svojih emocija, što je jedan od glavnih znakova emocionalne inteligencije.

Isto tako, dijete koje je emocionalno inteligentno ima razvijenu empatiju, odnosno sposobnost suosjećanja s drugima ili prepoznavanja njihovih osjećaja. Ako je dijete naročito hipersenzibilno, može pokazivati tugu ako vidi da je njegov prijatelj u vrtiću ili školi tužan, a često zna i tješiti svoje vršnjake kada se oni osjećaju loše, objašnjava psihologinja.

Još jedan simptom koji je često znak emocionalne inteligencije kod djece odnosi se na njihov otvoreni odnos s roditeljima. Naime, dijete koje uvijek razgovara o svojim problemima, emocijama i stvarima koje ga muče ima razvijenu emocionalnu inteligenciju, a ujedno je i sposobnije nositi se s izazovima koje mu donosi odrastanje.

Firestone navodi i kako dijete s emocionalnom inteligencijom često pokazuje veliku razinu znatiželje. Iako je svaki mališan u nekoj mjeri znatiželjan, dijete koje ima razvijenu emocionalnu inteligenciju otvoreno je i zainteresirano za stvari koje se događaju oko njega. Isto tako, ova djeca imaju i snažnu želju za učenjem, pa su najčešće vrlo uspješni u školi ili imaju mnogo hobija.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.