5 C
Sarajevo
27.04.2024

Sarajevski muzeji čuvaju stoljeća raznih kultura i religija

Ovih dana, Sarajevo je centar muzejskih dešavanja. Od 22. do 25 maja održava se Konferencija Evropski Muzej godine, a zaslugu za dovođenje jednog od najvećih muzejskih događaja u našu zemlju s prvaom uzima Muzej raznog djetinjstva koji je dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Europe za 2018. godinu. Riječ je o prestižnom priznanju koje se dodjeljuje još od 1977. muzeju koji napravi izrazit doprinos razumijevanju evropske kulturne baštine.

S tim u vezi Muzej ratnog djetinjstva je I prvi na ljestvici turističke aplikacije Trip advisor. Otvoren je u januaru 2017. godine, a u njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine posvećen je historiji Bosne i Hercegovine od njenog prvog spomena do suvremene države. Muzej je osnovan 28. novembra 1945. godine kao “Muzej narodnog oslobođenja u Sarajevu”. Današnji naziv stupa na snagu 1994. godine kada muzej proširuje područje djelovanja na historiju naše države od dolaska Slavena na Balkanski poluotok do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je osnovan 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Arhitekt Karlo Paržik je tek 1909. uradio projekt za zgradu muzeja, koja se sastoji od četiri zasebna paviljona, međusobno povezana terasama, sa unutrašnjim atrijom gdje je smješten botanički vrt. Eksponati kulturnog nacionalnog nasljeđa zemlje I svih njenih naroda su razvrstani po odjeljenjima, arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka. U muzeju se nalazi i Sarajevska hagada, jevrejski rukopisni iluminirani kodeks, koji potječe iz oko 1350. godine.

U Muzeju Sarajeva  se čuvaju i izlažu predmeti koji govore o prošlosti grada Sarajeva, od prahistorijskih naseobina na Butmiru, ilirskih i rimskih naselja, srednjovjekovne Bosne, osmanske epohe i austrougarskog perioda  do današnjih dana.

Jedan od pet depandansa Muzeja sarajeva je I  Despića kuća. Muzej kuća koja prikazuje kulturu stanovanja bogate, trgovačke, pravoslavne porodice Despić. Ovaj 2005. godine proglašeni nacionalni spomenik se nalazi na uglu Obale Kulina bana i Despićeve ulice u starom dijelu Sarajeva. Najstariji dio kuće datira iz 17. stoljeća, a njen značaj se krije u činjenici da su se tu odigravale prve klasične pozorišne predstave tako da se ovaj objekt može smatrati pretečom suvremenog pozorišta u Sarajevu.

Olimpijski muzej Sarajevo otvoren je 8. februara 1984. godine na dan otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara s ciljem da trajno čuva i baštini sjećanje na organizaciju jednoga od najvećih sportskih događaja održanih na području Jugoistočne Evrope. Zgradu je projektovao arhitekta Karlo Paržik, a tokom proteklog rata  zgrada Muzeja je zapaljena i uništeni su mnogi vrijedni eksponati. Spašeni eksponati su ponovno postavljeni u novom Olimpijskom muzeju, 2004. godine, a proglašena je I nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  Trenutno se obavljaju radovi na njenoj rekonstrukciji.

Za rođendan glavnog grada Bosne i Hercegovine, 6. aprila 2019. godine svečano je otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo” posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajdurina Šibe Krvavca. Muzej simbolizira vrijednosti grada Sarajeva između ostalog, antifašizam jer je posvećen  historijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, čuvenom pripadniku Pokreta otpora iz Drugog svjetskog rata”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA