Život i stil
Rak dojke: Koji su simptomi ove zloćudne bolesti i kako obaviti samopregled? Rak dojke je najčešći rak kod žena. Može se pojaviti i kod muškaraca, a važno je reagirati na prve znakove promjena na dojkama.
#

 U Hrvatskoj je u 2017. godini zabilježeno 2767 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene. U listopadu se obilježava mjesec borbe protiv raka dojke, a simbol podizanja svjesnosti o raku dojke je ružičasta trakica.

U listopadu se obilježava mjesec borbe protiv raka dojke, a simbol podizanja svjesnosti o raku dojke je ružičasta trakica.  

Uzroci raka dojke

Do raka dojke dolazi kada stanice u dojki pokazuju abnormalnosti. One rastu puno brže od zdravih stanica te stvaraju kvržicu. Rak dojke najčešće se pojavljuje kod žena iznad 50. godina, ali mogu je dobiti i mlađe žene te muškarci u manjem broju.

Na pojavu raka dojke mogu utjecati razni faktori. Osim genetske predispozicije, tu su i razni vanjski faktori koji utječu na pojavu kvržice. Pretilost, pretjerana konzumacija alkohola, menopauza, kasna trudnoća, ali i nerađanje ili rađanje prvog djeteta nakon 30. godine te prva menstruacija prije 12. godine života. Šansa za dobivanje raka dojke povećava se s godinama, a ako vam je netko u obitelji imao rak dojke, povećava se šansa da ga možete imati i vi.

Simptomi raka dojke

Kod prve faze, simptoma gotovo i nema. Tumor može biti premali da bi se osjetio, ali zato će se mamografskim pregledom vidjeti promjene. Najčešći simptom, odnosno prvi pokazatelj da nešto nije u redu je napipana kvržica u dojkama.

Osim toga, treba obratiti pozornost i ako je došlo do promjene veličine ili oblika dojki ili možda promjena na samoj koži oko bradavica. Također, tekućina iz bradavica ili crvenilo kože, bol u grudima, naticanje i ljuštenje kože s grudi, kao i kvržica ili naticanje ispod ruku mogu također biti znak raka dojke.

Ako primijetite bilo što od ovoga, posjetite svojeg liječnika te slijedite daljnje upute. Možda se ne radi o raku dojku, već o dobroćudnoj cisti i zato je važno otići na pregled kako bi se otkrio pravi uzrok tegoba.

Može li se rak dojke spriječiti?

Ne postoji način kako u potpunosti spriječiti pojavu ove bolesti. Postoji niz promjena koje možete napraviti, a koje mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke. Prije svega u svakodnevni život uvedite tjelovježbu te pazite na tjelesnu težinu jer upravo pretilost sa sobom nosi i opasnost od pojave raka.

Važno je otkriti bolest u početnoj fazi jer rano otkrivanje tumora može značiti i lakša izlječivost raka dojke. Zato je važno kontrolirati dojke samopregledom, a evo i kako.

Samopregled dojke

Pregled bi se trebao napraviti između šestog i desetog dana menstrualnog ciklusa ili pak neposredno nakon menstruacije. Ako nemate menstruaciju, pregled se obavlja bilo kada, ali važno je da svakog mjeseca pregled obavljate na isti dan.

Prije svega, proučite dobro sam izgled dojki i ima li nekih vidljivih novonastalih promjena, a zatim krenite sa samopregledom. Tri su načina pregleda dojke.

1. Pregled promatranjem

Stanite ispred zrcala spuštenih ruku i pogledajte kako vam izgledaju dojke. Zatim podignite ruke iznad glave i ponovno pogledajte. Podignite desnu ruku te lijevom rukom pomičite donje dijelove desne dojke i pratite hoće li se pokazati kakva promjena. Isto napravite i s desnom rukom i lijevom dojkom. Okrenite se sa svih strana i pogledajte je li sve u redu. Stavite ruke na bokove i stisnite ih prema dolje te stisnite prsne mišiće. Promotrite vidite li nekakve promjene.

2. Pregled kod tuširanja

Kod tuširanja nasapunajte ruku, skupite prste i kružnim pokretima se krećite po dojkama. Neka vam i prsti i dojke budu mokre. Pomičite rukom preko dojke i opipajte osjećate li kvržicu. Prođite sve detaljno te opipajte i područje ispod pazuha.

Uvijek je važno koristiti suprotnu ruku i suprotnu dojku. Dakle, lijevom rukom se pregledava desna dojka i obrnuto. Ako primijetite nešto neobično, otiđite liječniku. Samopregled bi se trebao raditi redovito svaki mjesec, kako bi se mogle pratiti promjene iz mjeseca u mjesec.

3. Pregled dok ležite

Treći način pregleda je u ležećem položaju. Lezite i stavite jastuk pod lijevo rame i lijevu ruku podignite iznad glave. Koristite tri prsta desne ruke i opipajte lijevu dojku. Koristite kružne pokrete i prvo nježnim, pa srednjim i na kraju čvrstim pritiskom prelazite cijelom površinom dojke.

Stisnite bradavicu i obratite pažnju na iscjedak te promjene na bradavici. Sve ponovite drugom rukom i drugom dojkom. Ne zaboravite opipati i područje pazuha.

Ako ćete napipati neke kvržice, to je potpuno normalno jer su dojke po prirodi čvoraste teksture. Upravo zato je važno pratiti razvoj situacije iz mjeseca u mjesec i znati koje su kvržice stare i normalne, a kod kojih je došlo do promjena te jesu li se pojavile nove kvržice ili zadebljanja.

Vrste medicinskih pregleda

Ako primijetite kvržice u dojki, nakon posjeta liječnika, idući korak je ultrazvuk. Na ultrazvuku se koriste zvučni valovi kako bi stvorili sliku problema duboko u dojkama. Ultrazvukom se može raspoznati razlika između tumora ili dobroćudne ciste. Kako bi se bilo sigurno o čemu se točno radi, idući pregled je mamografija koja se preporuča jednom godišnje svim ženama starijim od 40 godina.

Moguće je da će liječnik htjeti obaviti i biopsiju kako bi bio siguran da se radi o raku dojke, a postoji i nuklearna magnetska rezonancija koja se primjenjuje kod nekih vrsta tumora. Ovisno o ozbiljnosti situacije mogući su još dodatni pregledi i pretrage.

Rak dojke najčešći je kod žena, a prve promjene na dojkama su znak za uzbunu. Ne zaboravite važnost samopregleda, ali i redovitih pregleda ultrazvuka i mamografije te se odazovite na poziv Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.