Život i stil
Razlog zbog kojeg se ujutro teško budite možda nije umor Iako ste spavali osam sati, čini vam se nemoguće ustati iz kreveta? S tim problemom vjerovatno se svako susreo barem jednom u životu.
# Agencije

Osim umora, ako se prečesto ponavlja, iza ovog osjećaja može stajati još mnogo drugih razloga. Jedan od njih je atipična depresija. Iako neće biti uzrok teškoća s buđenjem kod svakoga, kod nekih osoba može ukazivati na problem.

 

- To je jedan od oblika depresije, učestalog poremećaja mentalnog zdravlja. Ljudi koji pate od atipične depresije ne osjećaju se nužno loše, a često nisu ni svjesni problema koji imaju jer njihovo raspoloženje varira - objasnila je psihologinja Gail Saltz za časopis Health.

 

- Umjesto problema sa spavanjem i gubitka apetita, osobe koje pate od atipične depresije spavaju i jedu previše - dodala je dr. Saltz.

 

Atipična depresija također se može i mora liječiti pa je, ako na nju sumnjate, potrebno posjetiti doktora i potražiti stručnu pomoć.

 

No nemojte odmah pomisliti da je to razlog zbog kojeg vam razbuđivanje toliko teško pada. Umor, navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, mogu uzrokovati i anemija, celijakija, sindrom hroničnog umora, dijabetes i problemi sa štitnjačom.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.