Face Price
Recept za umak od 5 sastojaka koji je bolji od ajvara! Paprike trebate ispeći dok ne dobije crnu boju. Ne brinite, crna kožica na paprici garantuje odličan okus umaka.
# Agencije

Romesco je ime umaka koji se pravi od pečenih paprika i orašastih plodova, kao što su bademi, orasi ili lješnici. Danas se služi uz gotovo svu hranu, a prvi su ga napravili katalonski ribari kao prilog uz plodove mora.

Servira se uz jagnjetinu ili piletinu, a može se mazati i na hljeb.

U originalnom receptu mogu se naći i preprženi komadići hljeba, pečeni bijelu luk i paradajz, te začini. Izgledom podsjeća na ajvar, a s njim dijeli i neke zajedničke sastojke.

U nastavku vam otkrivano jednostavan recept za ovaj slasni umak, koji se lako priprema od pet osnovnih sastojaka i nešto začina.

Sastojci:
3 veće crvene paprike
8 češnja bijelog luka
200 g starog hljeba
150 g prženih badema
50 ml sherry octa
100 ml maslinova ulja
1 žlica dimljene paprike u prahu
1 čajna kašikica kajenskog papra
1 čajna kašikica soli

Priprema:

1. Ispecite paprike na plinskoj peći, roštilju ili čak u rerni dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite se, crna kožica na paprici garantuje izvrstan okus umaka.

2. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se mrvicu ohlade.

3. Za to vrijeme u tavu ulijte sve maslinovo ulje i u njemu prepržite očišćene češnjeve bijelog luka u komadu.

Pecite uz stalno miješanje oko tri minute dok bijeli luk ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Potom izvadite bijeli luk iz tave.

4. U isto ulje i tavu stavite kockice starog hljeba i pržite ih dok ne postaju zlaćane i hrskave.

5. Odstranite crnu kožicu s paprika. Očišćene paprike stavite u blender zajedno s pečenih bijelim lukom i hljebom, prženim bademima te sa sherry octom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smjesu nalik na ajvar.

6. Umak romesco začinite solju, paprom te s nešto dimljene paprike u prahu

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.