Život i stil
Redovito vježbate, ali volite popiti pivo ili čašu vina? Evo kako alkohol utječe na vaše vježbanje Voliš vježbati i uživaš u svojim treninzima? Onda je vrlo važno da znaš da alkohol dodatno dehidrira tvoje tijelo
# Pixabay

Voliš vježbati i uživaš u svojim treninzima? Onda je vrlo važno da znaš da alkohol dodatno dehidrira tvoje tijelo

Kada razmišljamo o svom zdravlju uvijek smo najviše fokusirani na prehranu i vježbanje. Ali to nije sve na što bismo trebali obratiti pažnju, i ono što pijemo utječe na naše zdravlje i metabolizam. Iako se uživanje u nekoliko piva ili čaša vina može učiniti nevažno, stručnjaci kažu da nije tako.

Alkohol djeluje na našu kondiciju i važno je znati što on sve čini u našem tijelu kako bismo smanjiti njegov utjecaj. Ne radi se samo o mamurluku ili o preskakanju treninga. Svi znamo da se ponekad teško natjerati na trening nakon veselog večernjeg druženja s prijateljima.

Alkohol sadrži puno šećera, dodatno dehidrira naše tijelo, ali potiče i žudnju za masnom hranom. Nutricionistkinja Caroline Wilson objasnila je što se sve događa u tijelu kada pijemo alkohol i zašto su smanjene dobrobiti vježbanja.

Alkohol dodatno dehidrira tijelo

Koža ti je suha jutro nakon izlaska i nekoliko alkoholnih pića? To se događa zbog alkohola. "Alkohol je diuretik i smanjuje količinu vode u tijelu", objašnjava nutricionistkinja Wilson te dodaje da je 90 posto simptoma mamurluka povezano s dehidracijom. Voda je ključna za održavanje zdravog tijela, to već svi znamo, ali i pomaže kod reguliranja tjelesne temperature zbog čega ćeš teže odraditi trening.

"Ako je alkohol u tijelu, tvoji otkucaji srca će se povećati brže nego inače, a tjelesna temperatura znatno porasti što čini vježbanje neugodnim. Također ćeš se znojiti više nego inače, a što će dodatno dehidrirati tijelo" kaže dalje. Ako piješ alkohol, pokušaj piti više vode. Iako ovo neće zaustaviti dehidraciju, olakšat će jutro poslije i vježbanje.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.