10 C
Sarajevo
19.04.2024

Špirić i Krišto se u Strazburu susreli s predsjednicom Parlamenta Norveške

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto, koji učestvuju u radu Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, susreli su se u Strazburu s predsjednicom Parlamenta Norveške Tone Wilhelmsen Troen.

Tokom razgovora zajednički je konstatovano da su odnosi dvije države prijateljski i bez otvorenih pitanja, ali i upozoreno na činjenicu da takve političke odnose ne prati bolja ekonomska saradnja.

S tim u vezi, članovi rukovodstva oba doma PSBiH pozvali su predsjednicu Parlamenta Norveške da ohrabri investitore iz te zemlje da ulažu u privredu BiH, posebno u sektore energetike i poljoprivrede.

- OGLAS -

Predsjednica Parlamenta Norveške naglasila je da je Vlada te zemlje donijela odluku da izdvoji novih pet miliona eura podrške različitim projektima u BiH, te dodala da bi bilo neophodno završiti proces formiranja vlasti na svim nivoima kako bi se naša zemlja mogla kretati naprijed i na političkom i na ekonomskom planu.

Špirić i Krišto upoznali su predsjednicu Parlamenta Norveške s aktuelnom političkom situacijom u BiH, te izrazili uvjerenje da će u najskorije vrijeme biti postignut dogovor u vezi sa izborom novog Vijeća ministara BiH, što bi, kako su rekli, dovelo do deblokade rada PSBiH i izbora članova Delegacije PSBiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope.

Najviši zvaničnici oba doma PSBiH naglasili su da u BiH postoji puni konsenzus svih političkih snaga u vezi s procesom evropskih integracija naše zemlje. Podijeljena su mišljenja kad je riječ o članstvu BiH u NATO, zbog čega, kako su upozorili Špirić i Krišto, tim pitanjem nije dobro uslovljavati proces formiranja vlasti na nivou BiH.

Zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH pozvali su predsjednicu Parlamenta Norveške da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA