Život i stil
Sedam mogućih uzroka boli u leđima i zašto je ne biste smjeli ignorirati Kada je u pitanju bol u leđima, uzrok može biti poprilično jasan, ali može biti i nedokučiv.
#

Bol je znak kojim nam tijelo želi dati do znanja da nešto nije u redu. Kada je u pitanju bol u leđima, uzrok može biti poprilično jasan, ali može biti i nedokučiv. Stoga vam donosimo sedam mogućih uzroka boli u leđima.

1. Stres

Stres može uzrokovati zategnute mišiće i čvorove u vratu i gornjem dijelu leđa, što svakako može biti bolno. Također, grčenje u leđima može izazvati i anksioznost. Tehnike opuštanja poput dubokog disanja i meditacije te intenzivno istezanje i joga mogu biti od velike pomoći u ovom slučaju.

2. Prečesto korištenje mobitela

Povijanje nad mobitelom ili tabletom po nekoliko sati dnevno može biti jedan od uzroka boli u leđima. Naime, kada je vrat u tom položaju te su ramena pogrbljena, to stvara dodatan težinski pritisak na kralježnicu i može promijeniti vaše držanje i uzrokovati bolove.

Naravno da bi najbolja opcija bila smanjiti vrijeme provedeno s mobitelom i tabletom u ruci, no ako to nije moguće, pokušajte barem držati napravu u prirodnoj razini očiju.

3. Nepravilno sjedenje

Konstantno sjedenje za stolom nije dobro za vašu kralježnicu jer loše držanje može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa tako što pojačava količinu pritiska ili napetosti na kosti, zglobove, ligamente i diskove.

Držanje tokom sjedenja za radnim stolom možete popraviti na jednostavan način – podlaktice trebaju biti paralelne s podom, glava i torzo trebaju biti zajedno poravnani, stopala trebaju biti ravna na podu, bedra paralelna s podom, a leđa čitavo vrijeme trebaju imati potpunu potporu.

4. Nedavno rođenje djeteta

Većina novih majki pati od bolova u donjem dijelu leđa. Ta bol najčešće je rezultat stresa pod kojim je tijelo bilo tokom trudnoće te navika stečenih tijekom brige za malo dijete. Naprimjer, stalno držanje djeteta na jednoj strani ili pogrbljen položaj tokom dojenja mogu dovesti do mišićne neravnoteže koja utječe na prirodnu krivinu kralježnice. Stoga probajte češće mijenjati položaj i držati se pravilno kako biste sebi olakšali bol u leđima.  

5. Mišićna neravnoteža

S obzirom na to da je sve u našem tijelu povezano, tako bol u leđima mogu uzrokovati zategnute tetive ili slabi trbušni mišići. Odnosno, ako ostale grupe mišića nisu uravnotežene, to može uzrokovati da leđni mišići preuzmu više tereta nego što bi trebali kako bi položaj kralježnice ostao pravilan.

U ovom slučaju vježbanje i učvršćivanje mišića najbolja je opcija, no za prepoznavanje specifičnih neravnoteža koje uzrokuju bol u leđima možda će vam trebati pomoć fizioterapeuta.

6. Oštećenje diska

Diskovi između kralježaka ublažuju teret kralježnici te imaju ulogu amortizera. No tokom vremena mogu se istrošiti ili pak puknuti zbog prirodnog starenja, određenih pokreta ili pak zbog porodične historije bolesti vezanih za diskove. To ne mora uvijek uzrokovati bol, no kada je ona prisutna, onda je strašno neugodna. U tom slučaju ne odgađajte posjetu ljekaru. 

7. Ozbiljniji problemi sa zdravljem

Ozbiljniji problemi sa zdravljem također mogu utjecati na bol koju osjećate u leđima. Upala gušterače, čirevi ili pak upala bubrega mogu uzrokovati bol koja se može proširiti i na leđno područje. Većina vrsta boli u leđima može se riješiti unutar šest sedmica, no ako je vaša bol neprestana ili vam se stanje vremenom samo pogoršava, svakako morate otići ljekaru. Pogotovo ako ste pali, ako se ne možete pomaknuti ili ako je kralježnica doživjela određenu vrstu traume te ako vas na određenim mjestima izrazito boli. 

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.