Život i stil
Šest jednostavnih vježbi koje možete izvoditi kod kuće i smanjiti visok krvni pritisak Rizik od povišenog krvnog pritiska može se smanjiti promjenom prehrane ili redovitom tjelovježbom. Dobra je vijest da je na hipertenziju moguće utjecati i jednostavnim vježbama koje se mogu izvoditi kod kuće.
# 123rf

Rizik od povišenog krvnog pritiska može se smanjiti promjenom prehrane ili redovitom tjelovježbom. Dobra je vijest da je na hipertenziju moguće utjecati i jednostavnim vježbama koje se mogu izvoditi kod kuće.

Povišeni krvni pritisak, poznat kao hipertenzija, stvara dodatni stres krvnim žilama i vitalnim organima. To stanje može dovesti do smrtonosnih komplikacija, uključujući moždani i srčani udar.

Jedan od najboljih načina da umanjite rizik od visokog krvnog tlaka jest da ubrzate rad srca. Britanski Express piše da je idealna bilo koja vježba zbog koje ostajete bez daha. To su, primjerice, trčanje, žustro hodanje, hodanje po stubama, čišćenje, čak i vrtlarenje.

"Jedite manje soli, više voća i povrća, vježbajte i održavajte zdravu tjelesnu težinu", kaže Katharine Jenner iz britanskog udruženja Blood Pressure.

Ona savjetuje da ciljate na 150 minuta tjelovježbe tjedno, a jedna od odličnih aktivnosti koje preporučuje je ples.

Visok krvni tlak često se naziva tihim ubojicom jer je njegove simptome često nemoguće uočiti, osim ako nemate izuzetno visok tlak. Najčešće su to lupanje u prsima, krv u mokraći i jake glavobolje. Ključ prevencije je kontrolirati krvni tlak redovitim mjerenjem.

(Index.hr)

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.