Život i stil
Skriveni znakovi koji otkrivaju abnormalni krvni pritisak Ipak, postoje neki upozoravajući znakovi koji vam mogu pomoći u otkrivanju ovog stanja.
#

Visok krvni pritisak poznat još kao hipertenzija, vodeći je uzrok mnogih kardiovaskularnih bolesti, a zbog čega ga ljekari često nazivaju i "tihim ubicom".

Povišen krvni pritisak javlja se kada je sila pritiska krvi na stijenke arterije prevelika. Nivo krvnog pritiska kod prosječne zdrave osobe ne bi smio prelaziti iznad 120/80 mm Hg.

Ono što ljekari ističu kod ovakvog stanja jeste što se simptomi teže uočavaju. Prema American Heart Association, visok krvni pritisak nema očite simptome koji bi ukazivali da nešto nije u redu. Stoga je najbolje poduzeti preventivne mjere kako bi se krvni pritisak mogao kontrolirati, budući se ne može u potpunosti izliječiti.

Ipak, postoje neki upozoravajući znakovi koji vam mogu pomoći u otkrivanju ovog stanja. Naime, ljekari ističu da su jake glavobolje i krvarenje iz nosa jedan od prvih simptoma.

Prema American Heart Association, u većini ekstremnih slučajeva, može doći do glavobolje uz krvarenje iz nosa, osobito kada je krvni pritisak viši do 180/120 mm Hg.

Pored toga ističu da osobe s povišenim krvnim pritiskom imaju i kratak dah. Kada osoba pati od intenzivne plućne hipertenzije, što je visoki krvni pritisak u krvnim žilama koje opskrbljuju pluća, može osjetiti kratak dah i kod najmanjih fizičkih napora.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.