Život i stil
Prva u svijetu
Slovenski hirurzi uzgojili nos na ženinoj nadlaktici i presadili joj ga na lice Pacijentici kojoj je nos u cijelosti amputiran zbog invazivnog raka kože, slovenski su hirurzi u složenoj operaciji izveli potpunu rekonstrukciju tog organa
# Agencije

Pacijentici kojoj je nos u cijelosti amputiran zbog invazivnog raka kože, slovenski su hirurzi u složenoj operaciji izveli potpunu rekonstrukciju tog organa služeći se isključivo njezinim tkivom i 3D modelom, implantiravši ga najprije na njezinoj podlaktici, a zatim su ga presadili na lice.

Potpuna rekonstrukcija nosa, prva takve vrste u svijetu, odvijala se u dvije faze, a obje su operacije zajedno trajale osam sati, rekli su u utorak na konferenciji za novinare predstojnik klinike za plastičnu i estetsku hirurgiju ljubljanskog Sveučilišnog centra (UKC) Uroš Ahčan i Vojko Didanovič, maksilofacijalni i oralni hirurg koji su vodili tim.

Doktori su najprije izveli trodimenzionalno skeniranje i tiskanje modela oštećenja pacijentičina lica i strukture nosa, a na osnovi 3D modela vezivno tkivo i kožu iz njezine podlaktice modelirali su u nos na njezinoj podlaktici, gdje je ostao 30 dana dok se nije primio i postao prokrvljen i povezan živcima.

U zadnjoj fazi takav je "oživljeni" model nosa iz njezina tkiva pažljivo presađen na lice tako da na njemu nema ni vidljive brazgotine, prenosi hrvatska agencija Hina.

Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedan je od najzahtjevnijih rekonstrukcijskih zahvata. Pri takvoj operaciji treba razmišljati višedimenzionalno, osigurati čvrstoću kosti i mekih tkiva, kožu u kojoj djeluju živci, ali i pobrinuti se da rezultat bude trajan i da se osigura dobra funkcija i lijep estetski dojam, kazao je dr. Ahčan na konferenciji za novinare.

"Glavna prednost ovog inovativnog pristupa jest to što je nos napravljen iz vlastitog tkiva zbog čega je rehabilitacija kraća“, kazao je Ahčan.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.